Het digitaal dagboek is bedoeld voor patiënten die op de intensive care hebben gelegen.
Volledig scherm
Het digitaal dagboek is bedoeld voor patiënten die op de intensive care hebben gelegen. © RV

‘Digitaal dagboek’ voor IC-patiënt gaat internationaal

EINDHOVEN - Het initiatief van Marc Buise voor een digitaal dagboek dat patiënten op de intensive care (IC) later helpt met de verwerking van hun verblijf,  krijgt een internationaal vervolg.  Buise is anesthesioloog-intensivist van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

 Techleap.nl, een non-profit organisatie geleid door Constantijn van Oranje en gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken,  pakt dit op. Het dagboek kan zo wereldwijd bijdragen aan het voorkomen of verminderen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). 

Verwerking

Dit syndroom treft zeker de helft van patiënten die op de IC hebben gelegen. De verschijnselen lijken sterk op het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). De verwerking verloopt beter als patiënten achteraf door middel van foto's en video's een beter beeld krijgen van wat hen op de IC is overkomen. 

Normaal houden familieleden zo’n dagboek bij, maar die mogen nu maar heel beperkt op bezoek komen. Het digitaal dagboek is een oplossing voor dat probleem. Zorgverleners sturen digitale foto’s, films en geluidsfragmenten naar familieleden, die daar makkelijk een virtueel dagboek van kunnen maken.

Jury

Buise werkte het ‘Post-IC dagboek voor morgen’ uit met het Eindhovense bedrijf Games for Health. Zij werden  uitgenodigd om het dagboek te presenteren voor een jury die corona-gerelateerde initiatieven beoordeelt, met daarin Constantijn van Oranje. Acht initiatieven werden uitgekozen, waaronder Games for Health.

Het dagboek voor IC-patiënten zou eigenlijk in oktober gelanceerd worden, maar de uitbraak van corona heeft dat versneld. Het Catharina ziekenhuis gebruikt het dagboek al. Andere ziekenhuizen, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Erasmus MC in Rotterdam, gaan het ook snel aanbieden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven