Volledig scherm
Met een digitale deurbel kan de bewoner op de telefoon zien wie er voor de deur staat (foto ter illustratie). © Arie Kievit

Digitale deurbel moet inbreker in Gestel weren

EINDHOVEN - Honderd bewoners van het Eindhovense stadsdeel Gestel kunnen zich bij de gemeente melden voor een digitale deurbel. Met zo'n bel kan de bewoner op telefoon of tablet zien wie er aan de deur staat.

In straten waar veel van die deurbellen hangen, daalt het aantal inbraken, bleek eerder dit jaar uit een proef in Almere. Daar werden in 45 straten in de Stedenwijk vorig jaar in totaal 96 digitale deurbellen met camera en intercom geplaatst. In de straten waar die deurbellen hingen, nam het aantal woninginbraken met 48 procent af, ten opzichte van het jaar daarvoor. In vergelijkbare straten zonder digitale deurbellen nam het aantal inbraken met 5 procent af. Ook gaven inwoners met een digitale bel aan zich veiliger te voelen dan voorheen.

Inwoners van Gestel die willen deelnemen, hoeven niets te betalen. De huidige deurbel wordt kosteloos vervangen door een digitale variant, zo schrijft de gemeente in een brief aan de inwoners. In totaal zijn er honderd deurbellen beschikbaar. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten deelnemers wel aan enkele voorwaarden voldoen; ze moeten in een koophuis wonen, over wifi en een computer, smartphone of tablet beschikken en hun ervaringen bijhouden.

Inbraakbestendig

Ook moeten deelnemers meewerken aan een 'veilig-wonenscan' van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Daarmee wordt in kaart gebracht hoe inbraakbestendig de woning in kwestie is. Het CCV is initiatiefnemer van het project, samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente Eindhoven.

Volgens een woordvoerder is voor Gestel gekozen vanwege 'signalen van gevoelens van onveiligheid'. In het gebied waar de proef wordt uitgevoerd, staan vooral koophuizen. Dat huurders niet voor de proef in aanmerking komen, komt volgens de woordvoerder omdat een aantal huurwoningen (van corporaties) 'al zijn voorzien van een spreekverbinding die wordt geactiveerd als wordt aangebeld'.

Of de proef op termijn een vervolg krijgt in andere delen van de stad, hangt af van een subsidieverzoek dat de gemeente bij het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft uitstaan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven