Volledig scherm
Artspace Flipside in Eindhoven sluit haar deuren © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Directeur kunst-podium in Vaartbroek: Een beetje erkenning kan toch wel?

EINDHOVEN - Luk Sponselee, directeur van het kunst-podium in de Eindhovense wijk Vaartbroek, is er helemaal klaar mee.

,,Als Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) denkt dat ze ons zo weg kan zetten, dan voelt dat alsof er kilo's ijs in je nek worden gegooid. Daar spreekt geen greintje respect uit. Een beetje erkenning na zoveel jaren, dat kan toch wel? Niet dus. En dan kan ik niet anders dan stoppen. Dank voor de goede jaren en tot ziens", besloot Sponselee zijn verhaal zaterdagavond.

De nieuwe SCE verdeelt sinds vorig jaar het cultuurgeld van de gemeente Eindhoven en die zag geen brood in de ontwikkelingen van Flipside. Nul euro subsidie daarom voor het podium- en expositieplek in Vaartbroek, die daar sinds 2007 is gevestigd. Sponselee en het bestuur van Flipside hebben nog wel bezwaar aangetekend tegen dat besluit, maar daar verwachten ze niets van. ,,En dus, na tien jaar, ruim negentig tentoonstellingen, meer dan zeshonderd kunstenaars actief in de ruimte en over de honderd optredens, gooi ik de handdoek in de ring."

Tarwelaan
In de ruimtes aan de Tarwelaan werd onderdak geboden aan kunstenaars die op locatie projecten maakten, maar ook performers, dansers en muzikanten kregen er een podium. Vorig jaar organiseerde Flipside onder meer een tentoonstelling met werk van gevluchte kunstenaars uit Syrië en werd een reizende tentoonstelling rond de AK-47 opgezet, onder meer om de scholieren van het Lorentz Casimir Lyceum kennis te laten maken met de waanzin van wapenhandel. In de ruimte waren ook steevast de resultaten te zien van werkperiodes van Eindhovense en buitenlandse kunstenaars in het Duitse Tripkau.

In 2012 werd op initiatief van Flipside een enorme muurschildering over PSV in de Wijnpeerstraat in de wijk aangebracht. In 2013 ontving Sponselee De Bert Hermens prijs, die wordt uitgereikt aan een persoon die veel voor de cultuur in de stad Eindhoven betekent en zich daar ideëel voor inzet.

Nek om
Sponselee stelde zaterdagavond dat het niet de eerste keer is dat de stad hem in de steek laat: ,,In 2002 werd de podium- en productieplek 2B aan de Dommelstraat ontruimd, in 2007 moest Re-Bound op de Kleine Berg weg en nu draait men Flipside de nek om. Het is genoeg zo." Het complex aan de Tarwelaan in Vaartbroek, waarin naast de tentoonstellingsruimtes ook zeventien werkplaatsen gevestigd zijn, gaat verder onder de naam T56. Maar zonder Sponselee dus, die gaat een paar maandjes nadenken. In zijn woonplaats Antwerpen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven