Volledig scherm
De vestiging van basisschool 't Slingertouw aan het Grasland in Meerhoven, Eindhoven. © Michel Theeuwen

Directeur school Eindhoven bedreigd wegens bezoek groep aan moskee

EINDHOVEN - Directeur Robert van der Velde van basisschool 't Slingertouw in Eindhoven is donderdag telefonisch bedreigd. Dat gebeurde nadat de shocksite GeenStijl aandacht had besteed aan een bezoek aan de moskee aan de Willemstraat door een groep 3 van de Meerhovense school. 

Wat er precies is gezegd in de twee telefoontjes van dezelfde man, kan Van der Velde zich naar eigen zeggen niet meer herinneren. ,,Iets in de trant van 'we weten je te vinden' En verder de meest verschrikkelijke dingen." Bang is hij er niet van, zegt de directeur. Hij benadrukt dat de veiligheid van de kinderen op 't Slingertouw geen moment in het geding is geweest, zo bleek ook uit overleg met de politie. 

Van der Velde vond de kwestie wel ernstig genoeg om melding van te doen bij de politie. Die kreeg van hem ook het telefoonnummer van de beller. Volgens een woordvoerster van de politie gaat de recherche de melding onderzoeken.  

Groep 3
De foto van groep 3 tijdens het bezoek aan de Fatih-moskee aan de Willemstraat toonde de kinderen gezeten rond een rondleider. GeenStijl maakte daarvan dat de Slingertouwjeugd gedwongen op de knieën moest in de 'islamhut'. De felle reacties op dat nepnieuws beperkten zich niet alleen tot de shocksite. ,,Al snel kregen we ook onze Facebookpagina's kwetsende opmerkingen", vertelt Van der Velde. ,,Omdat we onze kinderen niet willen confronteren met dit soort opmerkingen hebben we die verwijderd en de pagina voorlopig op zwart gezet." Daarna volgden de twee telefoontjes.

,,We willen met de aangifte en door medewerking aan dit artikel wel een statement maken. Dit kunnen we niet accepteren. Wij proberen onze kinderen goed op te voeden, zodat ze respectvol met elkaar omgaan als de wereldburgers die ze zijn hier in Meerhoven, Eindhoven en Brainport, waar steeds meer nationaliteiten samenleven. Wij willen onze kinderen leren dat ze nieuwsgierig moeten zijn naar alle culturen. De reacties op GeenStijl, onze Facebookpagina's en in het telefoontje zijn respectloos. Die sterken ons alleen maar in onze visie."

Interconfessioneel
Het Slingertouw telt zeker 30 nationaliteiten op de 900 leerlingen in zo'n 37 groepen in twee vestigingen. De school is interconfessioneel, wat inhoudt dat iedereen er welkom is. In de lessen wordt daar ook aandacht aan besteed. Bezoeken aan moskeeën kunnen daar ook bij horen. 

Aan de publicatie op GeenStijl wil Van der Velde weinig woorden vuil maken. ,,De site doet zijn naam eer aan. Hun motto is 'ongefundeerd, nodeloos kwetsend'. Daar zijn ze in geslaagd." Reageren naar de site heeft volgens de schooldirecteur geen zin. ,,Dit is typerend voor de verruwing in onze samenleving. Het is toch bijzonder dat zo'n site dit zomaar kan doen in Nederland. Ik ben het meest nog verwonderd dat dit écht gebeurt, dat het zo dichtbij komt. Dat mensen zover af willen dalen dat ze dit doen." 

  1. Ajax heeft zich nooit bij PSV gemeld voor Bergwijn

    Ajax heeft zich nooit bij PSV gemeld voor Bergwijn

    Vrijwel direct nadat Steven Bergwijn en PSV het gisteren eens waren over een nieuw en langer contract, is de buitenwereld op de hoogte gebracht van de overeenkomst. Er is de laatste maanden veel geschreven en gespeculeerd over zijn toekomst, maar de rust keert voorlopig terug rond de aanvaller. In mei zal het hele spel misschien weer van voren af aan beginnen, waarbij hij aan de hand van zijn prestaties zelf de kwaliteit van de clubs bepaalt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven