Volledig scherm
Directeur van KBO Brabant Wilma Schrover staat tijdens de komende verkiezingen op een verkiesbare plaats voor partij 50 plus. © Marc Bolsius

Discussie binnen KBO over verkapt stemadvies voorzitter

EINDHOVEN - Frans Slangen, voorzitter van KBO-Brabant, prees in zijn column in maandblad Ons wel erg nadrukkelijk 50Plus aan. Het leidde tot gemengde reacties; ook het KBO-bestuur was verdeeld. Een tegengeluid wil het KBO-blad echter niet afdrukken. Politieke onderwerpen zijn nu tot aan de verkiezingen taboe.

Wilma Schrover, directeur van de Brabantse KBO staat achtste op de lijst van 50Plus. En daar is Frans Slangen, voorzitter van diezelfde ouderenbond, maar wat blij mee. Hij prees haar in de decembereditie van zijn maandelijkse column in het KBO-blad Ons, dat bij 130.000 leden in de brievenbus belandt, bijna de hemel in. 'We kunnen ons geen betere volksvertegenwoordiger wensen', betoogde hij. 'We mogen ons in de handen wrijven met de kansen die zich nu gaan voordoen', schreef hij ook. Hij sprak tevens zijn waardering uit voor een aantal andere 50Plus-kandidaten.

Geen stemadvies
De column viel niet bij iedereen in goede aarde. De KBO is in beginsel immers politiek neutraal. "We hebben hier in het bestuur discussie over gehad", geeft het Liempdse bestuurslid Wim van Erp toe. "Sommigen zeiden: je had zo ver niet moeten gaan. Ja, ik behoor daar ook toe. Toen ik vroeger naar de kerk ging, vond ik ook dat de pastoor geen stemadvies voor de KVP moest geven. Dit vind ik van dezelfde orde. We hebben daarom binnen het bestuur afgesproken dat er tot de verkiezingen geen politiek getinte onderwerpen meer aan bod komen in het blad."

Maar dat taboe is precies waar de schoen nu wringt. Althans, wat KBO-lid Jan Verhagen uit Sint-Oedenrode betreft. Hij schreef uit ergernis over de column van Slangen direct een ingezonden brief. 'Ouderen zijn best in staat zelf een oordeel te vormen in het stemhokje. Daar hebben ze geen inbreng van de KBO Brabant-voorzitter voor nodig', meent hij. Verhagen vroeg daarbij om plaatsing van zijn brief in de volgende editie. Maar hij kreeg op zijn beurt dus te horen dat politieke standpunten taboe zijn verklaard.

Tegengeluid
"Onbegrijpelijk'', vindt Verhagen. "De column van Slangen is op of misschien over het randje. Dat kan nog, maar dan moet er ook ruimte zijn voor een tegengeluid. Door reacties niet te publiceren worden de leden monddood gehouden." Volgens Wilma Schrover, naast onderwerp van de column ook redactielid van het KBO-blad, zijn er na de column 'diverse reacties, zowel voor als tegen' binnengekomen. "Het bestuur heeft daarop een unaniem besluit genomen om geen politieke reacties meer te plaatsen. Daar houden wij ons aan." Van Erp: "Alles wat we er nu verder nog aan doen, leidt alleen maar tot meer discussie."

Slangen zelf is verrast over de commotie die de column heeft veroorzaakt. "Ik ben niet van 50Plus, en trouwens ook niet van een andere partij", reageert hij. "Mijn directeur vertrekt naar een politieke partij, na jaren uitstekend werk. Die prijs ik dus de hemel in." Met de andere 50Plus-kandidaten die hij noemt, heeft Slangen intensief samengewerkt. "Als ze zich voor een andere partij kandidaat hadden gesteld, had ik ze ook genoemd." Maar daar zit 'm nu net de kneep, stelt Slangen. "Bij andere partijen komen ouderen maar weinig aan bod. Het is kennelijk noodzakelijk dat een partij als 50Plus meedoet aan de verkiezingen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven