Dit ging mis met de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport

VideoEINDHOVEN - Hoe kon de gloednieuwe parkeergarage op Eindhoven Airport instorten, nog voor hij in gebruik werd genomen? Donderdag presenteerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het antwoord: de vloer was verkeerd gelegd. Dit ging er precies mis. 

1. Er was haast, en de kosten van de bouw bleken te hoog. De bouwbedrijven maakten op een gegeven moment zelfs verlies. Om goedkoper te werken verzon de leverancier van de vloer een oplossing: de bollenvloeren werden een kwartslag gedraaid.

Volledig scherm
© Onderzoeksraad

2. Wat echter niemand opviel, was dat de constructie daar zwakker door werd. Juist op de plekken waar de vloer het meest doorbuigt, kwamen de naden te liggen. Om die kwetsbaarheid te ondervangen, werden geen extra maatregelen genomen. 

Volledig scherm
© Onderzoeksraad

3. Op die bewuste dag, zaterdag 27 mei, werd het 32 graden. Door die extra temperatuurbelasting zakte de vloer in. 

Volledig scherm
© Onderzoeksraad

4. Er werd dus afgeweken van de gebruikelijke bouwmethode, maar verder niet nagedacht over de mogelijke consequenties. Signalen werden niet opgepikt. 

5. De Onderzoeksraad concludeert dat er in de bouw te veel langs elkaar af wordt gewerkt Vaak werken verschillende partijen op verschillende momenten aan hetzelfde project. Dit was ook in Eindhoven het geval. Het ontbreekt binnen de bouw aan één centrale partij die het geheel overziet en andere partijen bij de les houdt. 

Eindhoven Airport, afbraak parkeergarage
Volledig scherm
Eindhoven Airport, afbraak parkeergarage © Ronald Otter

In samenwerking met indebuurt Eindhoven