Volledig scherm
Machinist Marco van Boxel van sloopbedrijf A.van Liempd neemt de eerste happen van Strijp R-gebouw RE. foto Jean Pierre Reijnen

'Dit is de droom van iedere sloper'

Bekijk video EINDHOVEN - Het is de grootste sloopklus die hij ooit had. Twintig grote en kleinere gebouwen, in totaal 650.000 vierkante meter. En dat is goed voor zo'n 75 miljoen kilo puin en nog eens 400.000 kilo restafval.Eigenlijk denkt Arie van Liempd van het gelijknamige sloopbedrijf uit Sint-Oedenrode dat dit momenteel de grootste sloop van Nederland is. Hoe dan ook: "Dit is de droom van iedere sloper", aldus Van Liempd.


De miljoenenklus gaat zeker een jaar duren. En dan volgt in 2014 nog een staartje als de laatste twee gebouwen (RAX en RAY) op Strijp R ontruimd worden. Het bedrijf Anteryon heeft tot dan een huurcontract.


Sloopcoördinator Axel van Nielen vertelt dat de voorbereiding anderhalf jaar heeft geduurd. Alle door Philips gebruikte materialen, leidingen en kabels moesten in kaart gebracht worden. "Maar tussen het aanvragen van de sloopvergunning en de start van de sloop zit maar drie maanden. En dat is weer extreem kort." Volgens Van Nielen heeft dat te maken met de aanpak van terrein-eigenaar en ontwikkelaar Amvest, die in het voorbereidingstraject intensief overlegt met alle betrokkenen en geïnteresseerden. Het gevolg is dat procedures snel en zonder protesten doorlopen worden.


Amvest bouwt op Strijp R 600 koop- en huurwoningen met grote tuinen. Slechts een klein deel is appartement. De hoogste gebouwen (aan de Zwaanstraat) krijgen vijf lagen. De rest is laagbouw. Amvest verwacht niet dat er geheid hoeft te worden.


Aan de Koenraadlaan komen de eerste 110 woningen. Architectenbureau Diederendirrix uit Eindhoven ontwerpt ze. Medio 2011 moeten ze klaar zijn.


Op de site www.Rmaakjezelf.nl zijn de ontwikkelingen te volgen. Voorjaar 2010 kunnen mensen zich aanmelden voor een koop- of huurwoning.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen