Dit is wat je moet weten over het coronavaccin: ‘We weten nog niet precies of het werkt tegen besmettelijkheid’
Nu de wereld in de ban is van het coronavirus, is de behoefte aan duiding en expertise groot. In samenwerking met ouderenbond KBO Brabant zonden wij maandagavond een livegesprek uit waarin infectioloog Heidi Ammerlaan (Catharina Ziekenhuis in Eindhoven), viroloog Ab Osterhaus, Ciska Scheidel (directeur publieke gezondheid ministerie VWS) en journalist Chris van Mersbergen antwoord gaven op vragen van onze lezers.
Delen per e-mail
In dit artikel blikken we terug op de meest gestelde vragen en de antwoorden van de experts daarop.
Wat doet het vaccin nu eigenlijk?
Heidi Ammerlaan: ,,Als we het hebben over het mRNA-vaccin, zoals dat van Moderna en Pfizer, daar zit een klein stukje genetisch materiaal in, in een kapsel van vetbolletjes. Dat wordt in het lichaam opgenomen nadat je een injectie krijgt. Je lichaam gaat daar antistoffen tegen aanmaken. Dat maakt dat de volgende keer dat jouw lichaam het virus tegenkomt, de afweerrespons van het lichaam meteen in werking wordt gezet en voorkomt dat je ook echt ziek wordt.”
Wanneer ben ik aan de beurt voor het vaccin?
Ciska Scheidel: ,,Zo langzamerhand gaan we in dit kwartaal en het volgende kwartaal uiteindelijk iedereen vaccineren. Mocht je willen weten hoe dat precies gaat, dan kan je op www.coronavaccinatie.nl zien wanneer je aan de beurt bent. Dat schema verandert soms een beetje, want we zijn afhankelijk van de vaccins die we hebben. Iedereen krijgt uiteindelijk een brief waarin staat waar hij of zij geprikt gaat worden. Wacht dus vooral op die brief, want daar staat het goed in aangegeven.”
Is het zo dat mensen die een prik hebben gehaald meer vrijheid krijgen?
Ciska Scheidel: ,,We zullen ons eerst echt nog aan de maatregelen moeten houden die we nu hebben. Dit vaccin, zoals we het nu kennen, daar weten we in ieder geval van dat het beschermt tegen de ziekte. We weten nog niet precies of het werkt tegen besmettelijkheid. Daar doen ze nog onderzoek naar.”
,,De minister heeft heel duidelijk gezegd dat hij geen onderscheid wil tussen groepen die wel en niet gevaccineerd zijn, maar hij heeft daar ook bij aangegeven: ‘Ik laat mij daar op basis van vragen vanuit de Tweede Kamer over adviseren door de gezondheidsraad en dat advies wachten wij nog af. Want daar zitten echt een aantal ethische kwesties aan’.”
Kan je na het krijgen van de vaccinatie toch nog corona krijgen?
Heidi Ammerlaan: ,,Ja, dat kan wel. De effectiviteit van het vaccin is heel hoog, echt ongelofelijk ten opzichte van andere vaccinaties. Zeven dagen na de twee vaccins op dag nul en op dag eenentwintig tot achtentwintig is de effectiviteit van het vaccin vijfennegentig procent. Dat houdt in dat als je een groep vergelijkt van mensen die het vaccin hebben gehad ten opzichte van mensen die het niet hebben gehad, de groep die het vaccin wél heeft gehad vijfennegentig procent minder kans heeft om ziek te worden na blootstelling. Maar goed, vijfennegentig procent is geen honderd procent, dus dat houdt in dat je een kans hebt om corona te krijgen.”
Is een vaccin dat zo snel is ontwikkeld wel betrouwbaar?
Ab Osterhaus: ,,Als je kijkt naar hoe lang het normaal duurt om een vaccin te ontwikkelen: daar gaat zo’n tien jaar overheen. Omdat elke stap zo verschrikkelijk duur is, moet er normaal gesproken steeds worden gewacht op de voorgaande stap voordat je door kan gaan.”
,,Die hele procedure is nu enorm verkort. Je neemt een enorm financieel risico. Daarvan hebben we nu met z’n allen gezegd: dat doen we. We gaan voor die versnelde procedure, maar we doen geen concessies aan de veiligheid. Ik durf te zeggen dat de procedure die nu gevolgd is voor de vaccins die nu gebruikt worden, niet anders is dan de normale procedure en dat we op langere termijn pas de héle langetermijneffecten kunnen bekijken. Maar: dat is bij elke procedure zo.”
Waarom wordt er niet 24/7 gevaccineerd?
Ab Osterhaus: ,,Wat mij betreft kan het niet snel genoeg. Ik denk dat we alles moeten inzetten. Alle mensen die op een goede manier kunnen vaccineren: inzetten.”
,,We zijn begonnen met het vaccineren van kwetsbare mensen. Ik ben het daar helemaal mee eens, dat is een hele goede zaak. Maar: we weten nu van die nieuwe variant. De vaccinatie die we nu doen draagt niet bij aan het indammen van de verspreiding van het virus. De mensen van 20, 30, 40 jaar: dat zijn de mensen die het virus het meest verspreiden. Daar (vaccineren, red.) beginnen we nog niet aan, terecht, maar ik denk dat we de zaak pas verder gaan controleren als we daaraan toekomen.”
Wat ligt ten grondslag aan de mutaties van het coronavirus?
Heidi Ammerlaan: ,,Virussen muteren continu. Dat is een eigenschap van een virus, dat is niet vreemd. Wat belangrijk is, is dat continu in de gaten wordt gehouden of de mutatie niet zodanig is dat het vaccin niet meer effectief is. Dat Engelse virus, dat is weliswaar anders. Maar: zo’n klein beetje anders dat we verwachten dat het vaccin even effectief zou moeten werken.”
Als iedereen gevaccineerd is, laten we massaal alle coronamaatregelen vallen. Of niet?
Ab Osterhaus: ,,Absoluut niet. Ik denk dat alle maatregelen die er op dit moment zijn echt streng gehandhaafd moeten worden. We weten nog niet precies hoe goed die vaccins tegen verspreiding beschermen, dus ik denk dat die maatregelen tot nader order absoluut moeten worden opgevolgd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vaccineren op een iconische plek: het Evoluon in Eindhoven
EINDHOVEN - Op een iconische plek zijn de Eindhovense huisartsen zaterdag begonnen met de vaccinatiecampagne. De komende vijf dagen zetten ze in het Evoluon vijfduizend vaccinaties voor alle 63- en 64-jarigen, mensen met ernstig overgewicht (BMI van meer dan 40) en het syndroom van Down uit hun eigen praktijk. -
Wie bediende in 1964 de machine in de linnenfabriek van Van Moorsel in Eindhoven?
EINDHOVEN - Het is 1964 als er per vrachtwagen een nieuwe machine voor de linnenfabriek van Van Moorsel aan de Beemdstraat in Eindhoven wordt afgeleverd. Wie heeft er nog bij Van Moorsel gewerkt of weet welke machine hier afgeleverd werd? We horen het graag. Kijk ook op ed.nl/oudedoos of onder dit artikel voor meer foto’s. -
Mannen Oranje-Rood beginnen dubbelweekend met ruime zege op Klein Zwitserland
Oranje-Rood is weer in de winning mood. Na het gelijkspel tegen Amsterdam van vorige week heeft de ploeg van Robert van der Horst zaterdag een overtuigende zege geboekt. Klein Zwitserland werd met 1-5 verslagen. -
Voorbeschouwing
Jap Tjong krijgt weer een kans bij FC Eindhoven, dat toewerkt naar de vierde periode: ‘Moeten dan fit zijn’
Twee wijzigingen in de basiself van FC Eindhoven, dat zaterdagmiddag op het eigen stroeve veld aantreedt tegen FC Volendam: Jens van Son keert terug van blessureleed en Dico Jap Tjong krijgt op rechtsbuiten de voorkeur boven Brian De Keersmaecker. -
Waar moeten ouders aan denken bij het opvoeden van een gehandicapt kind? Yvette den Brok schrijft er een boek over: 'Je kind is al goed’
EINDHOVEN - Ouders die een gehandicapt kind krijgen, komen ineens voor hele andere opvoedvragen te staan dan waar ze rekening mee hadden gehouden. Door de handicap zal het kind zich op een andere manier ontplooien. Daar moeten de opvoeders oog voor hebben, wat lang niet altijd gebeurt. De Eindhovense Yvette den Brok (60) schrijft een boek over deze bijzondere opvoedrelatie.
-
PREMIUM
Buurt in actie om Eindhovense ‘troetelzwerver’ Uldis een nieuwe start te geven
EINDHOVEN - Jarenlang zorgde de dakloze Uldis Kluga voor een vrolijke noot in Eindhoven, meer precies in ‘zijn’ stadsdeel Tongelre. Na een val, een hartstilstand en de amputatie van beide benen tot boven de knie, beseft hij dat het is afgelopen met zijn zwervend bestaan. Ondertussen is Tongelre opgestaan en zamelt geld in om hem te helpen een nieuw bestaan op te bouwen. -
PREMIUM
Eindhovenaar Van Merrienboer van het zand naar de Zeeuws-Vlaamse klei in Terneuzen
EINDHOVEN - Hij was al ambtenaar en wethouder in Eindhoven en gedeputeerde in Noord-Brabant. In mei wordt Eindhovenaar Erik van Merrienboer nu burgemeester in Terneuzen. In Zeeland. Pardon, in Zeeuws-Vlaanderen. ,,Want dat is echt iets anders", aldus de Eindhovenaar. -
Dorpsgevoel dankzij nieuwe buurtvereniging in Oude Gracht West
EINDHOVEN - Vier gedreven en enthousiaste vrijwilligers vormen het huidige bestuur van de nieuwe buurtvereniging Oude Gracht West in Eindhoven. Olaf van der Harst, Eva van Rijswijk, Bjørn Seerden en Rob Vroomen zetten zich in voor hun wijk met als doel de bewoners met elkaar te verbinden door samen activiteiten op te zetten en elkaar zo te leren kennen.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven