Het Evoluon.
Volledig scherm
Het Evoluon. © FotoMeulenhof

‘Dit jaar al meer reuring en activiteiten in Evoluon in Eindhoven’

EINDHOVEN - In 2022 zou het nieuwe Evoluon open kunnen gaan, hoopt ontwikkelaar Lee Foolen. In de tussentijd moet er al voldoende reuring zijn en daarom zijn de nieuwe eigenaren al bezig om evenementen te organiseren.

Een gamesevenement, een drone-competitie, een muziekfestival en een food event, dat soort activiteiten hopen Foolen & Reijs en Hurks Bouw en Vastgoedontwikkeling nog dit jaar te kunnen houden in het Evoluon. Tegelijkertijd wordt het plan uitgewerkt. In 2021 moet dan de restauratie en verduurzaming beginnen.

Dat zei Lee Foolen vrijdag in een presentatie die hij verzorgde bij de Eindhovense stadssociëteit Transmissie. Hij vertelde daarnaast dat ze bezig zijn om oude apparaten en objecten uit het educatieve Evoluon te verzamelen. Die moeten dan vanaf 2021 weer te zien zijn op een expositie.

Een eerste ontwerp van het plan voor het Evoluon in Eindhoven van Hurks/Foolen & Reijs.
Volledig scherm
Een eerste ontwerp van het plan voor het Evoluon in Eindhoven van Hurks/Foolen & Reijs. © Buro Lubbers/Hurks/Foolen & Reijs

Zichtbaar

Het plan van Foolen & Reijs/Hurks bevat ook een deel nieuwbouw. Aan de randen van het park moeten kantoren, een hotel, short stay appartementen en horeca komen. Tegen dat plan is Eindhovenaar Michiel Leenen een online petitie begonnen met de slogan 'Houdt het Evoluon zichtbaar'. Leenen vreest dat het Evoluon 'bijna niet meer zichtbaar' zal zijn als de plannen uitgevoerd worden, 'op een paar hoekjes' na. Gisteravond hadden 500 mensen getekend.

Foolen begrijpt wel dat het plan weerstand op kan roepen. ,,Maar ik heb contact met de initiatiefnemer gehad. Ik heb gezegd: wij tekenen ook, want wij willen het gebouw ook zichtbaar houden." Inmiddels is dat ook gebeurd, aldus de ontwikkelaar. 

Geert Hurks, Hans de Jong (President Philips Nederland) en Lee Foolen (vlnr) bij het Evoluon.
Volledig scherm
Geert Hurks, Hans de Jong (President Philips Nederland) en Lee Foolen (vlnr) bij het Evoluon. © Bram Saeys

Foolen vertelde dat de opening in de bebouwing aan de Noord-Brabantlaan, bij de hoofdingang, waarschijnlijk veel groter wordt. Hier zou een plein kunnen komen waar bezoekers aankomen. Maar hij zei erbij dat de bebouwing nodig is, om het gebouw vrij te spelen voor het programma en om het beheer te betalen. Bovendien ontstaat zo een stille binnentuin.

Een impressie van het park rond het Evoluon in Eindhoven zoals Hurks/Foolen & Reijs dat willen realiseren.
Volledig scherm
Een impressie van het park rond het Evoluon in Eindhoven zoals Hurks/Foolen & Reijs dat willen realiseren. © Buro Lubbers/Hurks/Foolen & Reijs

In samenwerking met indebuurt Eindhoven