Volledig scherm
Pegida-betoging in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Dj Kaan Deniz probeerde in gesprek te komen met Pegida-voorman

PollEINDHOVEN - Het was een treffend tafereel op de Kloosterdreef. De vooral in Turkije beroemde Eindhovense dj Kaan Deniz probeerde in gesprek te komen met Pegida-voorman Wagensveld. Tevergeefs.

,,Ik ben een Nederlander, geboren en getogen in Eindhoven. Edwin, kan ik even met jou praten?" Kaan Deniz (29) boog zich wat voorover, hij probeerde een ruimte te vinden in de rij politiemensen die rond het stilstaande groepje Pegida-demonstranten stond opgesteld. Tussen de agenten door maar op afstand wilde hij Pegida-leider Wagensveld bereiken. Die stond met zijn rug naar Deniz toe en reageerde niet. Deniz zei zondagavond desondanks wat hij had te zeggen. ,,Door jullie is het moeilijk me Nederlander te voelen. Ik wil de dialoog aangaan. We moeten hier samen leven."

Beledigen

Deniz is een grote ster in Turkije en ook in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland beginnen ze hem te kennen. Op Instagram heeft hij meer dan 50.000 volgers. ,,In Turkije zeggen ze dat ik een Nederlander ben, en in Nederland ben ik Turk. Wat moet ik nou? Ik ben Nederlander. Waarom moet Pegida mijn ouders beledigen? Omdat zij haat zaaien, zijn moslimjongeren geneigd nu tegen ze te demonstreren."

Volledig scherm
DJ Kaan Deniz op het Stratumseind in Eindhoven (archieffoto). © FotoMeulenhof

Deniz stond er eerder zondagavond vlakbij toen de bereden politie een charge uitvoerde in de Robbenstraat. ,,Het begon met één jongen die de politie uitdaagde, er werd wat geduwd en getrokken, er kwamen anderen bij en toen kwam de politie naar voren. Scooters vielen om, er ging een raam van een auto kapot, er werd hard geslagen."

Levend tussen Turkije en Nederland - ook letterlijk vanwege optredens in Turkije - wil Deniz zich de komende tijd richten op het begeleiden en produceren van Nederlandse hiphoppers. Zo wil hij zich meer wortelen in Nederland, misschien wel zich nog meer Nederlander voelen. Vraag: Zo'n avond als zondag, zet die zijn gedachten hierover dan niet op zijn kop? Antwoord van Deniz: ,,Dit helpt niet echt mee."

Poll

Pegida-demonstraties moeten bij voorbaat verboden worden

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
14472 stemmen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven