Volledig scherm
LeFtO © Daniil Lavroski (D LAVROVSKI)

DJ LeFtO op Dutch Design Week: 'Ik ben geen jukebox, snaptewel?'

VideoEINDHOVEN - ,,Ik stel mijn werk als kunstenaar voor aan publiek en dan is het fijn als ze me 'begrijpen'. Dat is een soort gevoelskwestie die ik moeilijk onder woorden kan brengen."

Dj en producer LeFtO, die donderdag 26 oktober draait tijdens Dutch Design Week Music, is een opgewekte Belg, die zichzelf graag vergelijkt met een schilder, iemand die artistieke vrijheid nodig heeft.

Zie hem achter z'n draaitafels staan, druk bezig om platen in elkaar 'over te laten gaan'. Het moet 'passen', op elkaar aansluiten. ,,Laat ik het zo zeggen: als de interactie met het publiek niet werkt, dan veeg ik mijn voeten eraan. Ik ben geen jukebox, snaptewel?"

Quote

Ik ben er om mensen te helpen. In de zin van: er is zóveel toffe muziek. Mensen die enkel muziek op de radio luisteren, krijgen nog geen 5 procent van het geheel mee

Stéphane Lallemand (40) kriebelt een keer aan zijn baard, frommelt aan het montuur van zijn bril en zet zijn pet recht. "Zie me eerder als een schilder. Als ik optreed, wil ik een portret maken. Daarbij haak ik in op de reactie van het publiek. Dan is het fijn als ze me begrijpen. Dat is een gevoelskwestie die moeilijk onder woorden te brengen is."

Een vak apart, zo omschrijft hij zijn werk. Al gaat het woord 'werk' niet helemaal op, vindt hij zelf. Hij staat op en gaat naar bed met muziek. "Ik ben er om mensen te helpen. In de zin van: er is zóveel toffe muziek. Mensen die enkel muziek op de radio luisteren, krijgen nog geen 5 procent van het geheel mee."

Een Boiler Room-sessie van LeFtO

IJsberg

En weer komt de geboren Molenbeker met zo'n fijne uitleg: ,,In mijn shows probeer ik 90% van de ijsberg die onder water zit te tonen. Snap je wat ik bedoel? Daar sta ik voor, dat vertegenwoordig ik. Een beetje onder de radar blijven, dát is mijn wereld." Helemaal waar is dat niet, aangezien LeFtO reeds achttien jaar zijn wekelijkse show op radiozender Studio Brussel heeft. Vaste prik op zondagavond, stipt om 22.00 uur.

Maar de muziekproducent doet veel meer. Reist de hele wereld rond. Elke drie maanden een optreden in Zuid-Korea (Seoul) en Japan (Tokio), zo nu en dan een Boiler Room-project en natuurlijk produceert hij zelf muziek. De jazzplaten van zijn vader vormden hem in zijn jeugd op muzikaal gebied, in zijn tienerjaren kwam daar nog een bulk hiphop bij. ,,Hiphop is een way of life, waarin respect voor elkaar hebben centraal staat. Het heeft me niet alleen gevormd, maar ook opgevoed."

Lallemand is bloedserieus, noemt het genre 'een zekere godsdienst'. ,,Rappers als KRS-One (eind jaren tachtig, red.) praatten niet over money en bitches. Zij begaven zich in een low-class maatschappij, maakten in hun teksten duidelijk dat elkaar helpen heel belangrijk is."

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Interview LEFTO, present tijdens Dutch Design Week © Caroline Lessire

Al snel gaat het over materialisme en kapitalisme, waar volgens LeFtO te veel mensen zich heden ten dage mee bezighouden. "Het uit zich niet alleen in muziek, maar ook in de maatschappij. Als ik in de metro of lift stap, kijkt niemand mij aan. Veel mensen zijn gefocust op hun schermpje. De mens staat niet meer centraal. Dat stoort me."

Dan begeeft Lallemand zich liever in zijn platenkamer, daar waar alle magie ontstaat. De muziekstijlen die hij hanteert gaan van de hak op de tak. Van hiphop en soul naar jazz en elektronica. "Alles wat spiritueel is, raakt mij. Ik geloof niet. Of ja toch, in de natuur. Dat is het enige wat je kunt 'zien'. Religion is Division. Oké, ik zal het niet te vaag maken", weet Lallemand, terwijl hij nog eens hardop lacht.

Terug naar zijn muziek. Mensen alternatieven geven, een muzikale hand aanreiken. Daar gaat het hem allemaal om. Hij herhaalt het nog maar eens: "Er is zóveel gave muziek. Ik zal sowieso sterven en dan nog niet alles kennen. Maar ik zie het echt als mijn taak om mensen muziek te laten ontdekken. Dat is mijn job. En dat is ook een vorm van kunst, dus ik pas wel op een feestje van Dutch Design Week, toch!?"

De Soundcloud van LeFtO
26 oktober in De Bron in Eindhoven

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven