Volledig scherm
Compositieschets van de serieverkrachter. verkrachter riethovensedijk

Dna-onderzoek naar serieverkrachter regio Eindhoven levert geen verdachte op

VALKENSWAARD  - De afgelopen maanden is een dna-onderzoek uitgevoerd in de jacht naar een serieverkrachter die twaalf slachtoffers zou hebben gemaakt in de Kempen. Een verdachte heeft dat niet opgeleverd. Daarmee lijkt de weg vrij voor opnieuw een veel grootschaliger dna-verwantschapsonderzoek.

In totaal is van 65 mannen die zijn geboren tussen 1954 en 1973 de afgelopen maanden dna afgenomen. Inmiddels was alle hoop gevestigd op dna in de jacht op de serieverkrachter die in het gebied tussen Veldhoven en Valkenswaard in de periode 1989-2010 twaalf slachtoffers zou hebben gemaakt. Het is alweer ruim drie jaar geleden dat de politie op televisie vroeg om tips, nadat eerder al een coldcaseteam aan de slag was gegaan met de zaak.

Signalement veranderd

Een mogelijk volgende stap is een grootschaliger dna-onderzoek. Het rechercheteam heeft inmiddels twaalf zaken aan de man weten te koppelen; na drie van die zedenzaken is dna gevonden dat overeenkomt. De signalementen zijn in de ruim twintig jaar dat de serieverkrachter actief is, veranderd: in 1989 was het een blond-rossige man van een jaar of 25, in 2010 een kalende vijftiger. Hij wordt omschreven als onverzorgd, stinkend naar zweet, alcohol en sigaretten en heeft een accent dat in verband wordt gebracht met Valkenswaard en Riethoven.

Zo nu en dan liet de verkrachter tegenover zijn slachtoffers wat los over zichzelf: dat zijn ouders ten tijde van de verkrachting in 1989 in de buurt van de Luikerweg in Valkenswaard woonden bijvoorbeeld. Ook heeft hij gezegd dat hij 'Koosje' heet. Het zijn details die de politie tot dusver nog niet bij een verdachte bracht. Tussen 2006 en 2009 werden drie mannen aangehouden in verband met de zaak, maar hun dna bleek niet te matchen.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven