Volledig scherm
Een repetitie van Philharmonie Zuidnederland kan natuurlijk niet ontbreken in de documentaire. © nvt

Documentaire over Philharmonie Zuidnederland

REGIO - Wat doet muziek met een orkestmusicus? In de documentaire over Philharmonie Zuidnederland wordt alles duidelijk.

Helden zijn het geworden, de musici die werden geportretteerd in Bloed, zweet en tranen, de meerdelige tv-documentaire over het wel en wee van het Koninklijk Concertgebouworkest en haar leden. Slagwerker Han Vogel, trombonist Mark Boonstra, violiste Lei Wang en nog wat andere musici van Philharmonie Zuidnederland wacht mogelijk eenzelfde lot na de serie Gedreven Maatwerk, die Omroep Brabant en L 1 vanaf zaterdag uitzenden.

,,Onze serie is geen kopie van de AVRO-serie", verzekert producent/regisseur Daan Willekens. ,,De invalshoek is wel dezelfde: een beeld creëren van wat er zich vóór, maar vooral achter de schermen van een actief symfonieorkest afspeelt."

En dat is nogal wat, Willekens en zijn collega's stonden er van te kijken. ,,De klassieke vraag aan een orkestmusicus die meestal 's avonds concerten speelt is 'en wat doe je overdag?' Dat bleek, afgezien van repeteren, heel wat meer dan wij konden bedenken! We gaan in deze documentaire niet de muzikale diepte in, maar laten zien wat de muziek met de musici doet, hoe die tot in hun privéleven een rol speelt en wat er allemaal voor nodig is om fit en bíj te blijven. Musici zijn topsporters, dat is mij wel duidelijk geworden."

Volledig scherm
© nvt

Zo biedt de serie een kijkje in het leven van slagwerker Han Vogel, die in hardlopen conditie en stilte zoekt en vindt, in het drukbezette leven van algemeen directeur en artistiek leider Stefan Rosu die de grote lijnen uitzet, en in dat van Wilfred Sassen, die met vader en zoon het optreden met dj Jeff Mills bespreekt. Grootste verrassing voor Willekens was dirigent Dmitri Liss. ,,Ik vind hem te gek! Wat een energie, wat een gedrevenheid en wat een fijn mens. We hebben hem gevolgd in de tijd rond zijn inauguratieconcert in september vorig jaar en in het programma Russische Kerst met Sheherazade van Rimsky Korsakof. Voor ons makers was het een verrassing hoe mooi die muziek is, hoeveel Liss eruit haalt, hoe het orkest daar na elke repetitie in groeide."

Lijken musici vooral voor hun kunst te leven, ook een symfonieorkest heeft te maken met personeelsvergaderingen, stoeit met ziekte, met chronisch geldgebrek, met overlevingsstrategieën en, niet onbelangrijk, met koffiemuntjes! ,,We filmden het moment waarop Stefan Rosu de toekenning van de subsidie van de provincie Noord-Brabant aan het orkest meedeelt. De opluchting was tastbaar: alom overheerste het gevoel 'we kunnen er de komende vier jaren vol gas tegenaan!"

De eerste aflevering van Gedreven Maatwerk op Omroep Brabant is op zaterdag 13 mei om 20 uur.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven