Volledig scherm
Foto Kees Martens

Doek valt voor 14 woonboten in Beatrixkanaal Eindhoven

EINDHOVEN - Het ziet er naar uit dat de veertien woonboten in het Eindhovense Beatrixkanaal hun langste tijd gehad hebben. De vraag is niet meer of ze daar weg moeten, maar wanneer ze zullen verdwijnen.

Ook is nog de vraag hoe het gemeentebestuur dat gaat aanpakken. De meningen daarover lopen uiteen, zo bleek dinsdagavond tijdens een meningsvormende vergadering van de Eindhovense gemeenteraad.

Een deel van de raad wil dat er een objectgebonden overgangsregeling komt: daarbij mag de woonbootbewoner zijn boot ook nog verkopen of in een erfenis aan zijn kinderen nalaten. Een ander deel wil - net als het college van B en W - een persoonsgebonden overgangsrecht. Daarbij vervalt de ligplaats als de boot verkocht wordt of de eigenaar met boot en al vertrekt naar elders.

Gelegaliseerd
De woonboten liggen er al sinds jaar en dag, weliswaar met instemming van het gemeentebestuur, maar zijn nooit in een bestemmingsplan gelegaliseerd. Dat wreekt zich nu het bestemmingsplan voor het gebied waarin de boten liggen - De Hurk - wordt vernieuwd.

Omdat er zware industrie is gevestigd op De Hurk, is er volgens de landelijke regels geen plek voor woningen in dit industriegebied, en dus ook niet voor de veertien woonboten.

Net als het college van B en W legt de gemeenteraad zich daar bij neer. Maar de raadsfracties vinden wel dat het college van B en W moet zorgen voor een goede oplossing voor de veertien betrokken woonbooteigenaren. Die mogen niet de dupe worden.

"Daar ga ik ook mijn best voor doen", stelde wethouder Wilbert Seuren (D66) van Ruimtelijke Ordening. Duidelijkheid daarover komt begin volgend jaar.

"Als ik het zo hoor is het over en uit voor ons", reageerde woonbootbewoner Erik Kersten onthutst. "Terwijl we er al jaren met toestemming van alles en iedereen liggen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven