'Pinkpop' van Toneelgroep Maastricht, met o.a. Huup Stapel en Rowwen Hèze
Volledig scherm
'Pinkpop' van Toneelgroep Maastricht, met o.a. Huup Stapel en Rowwen Hèze © Ben van Duin

‘Donderdag Verwonderdag’: gezelschappen tonen wekelijks een theatervoorstelling online

EINDHOVEN - De grote landelijke theatergezelschappen en een aantal theaters beginnen vanaf donderdag 2 april samen met ‘Donderdag Verwonderdag’. Elke donderdag om 18 uur is er op hun Facebook-pagina een voorstelling te zien. Ook Het Zuidelijk Toneel doet mee.

De coronacrisis zet een streep door vele theaterpremières en –voorstellingen. Om het publiek toch een beetje tegemoet te kunnen komen is er nu het initiatief ‘Donderdag Verwonderdag’. Alle negen rijksgesubsidieerde gezelschappen van Nederland en een aantal theaters delen vanaf donderdag 2 april wekelijks om 18 uur via hun Facebook-pagina de registratie van een voorstelling van één van de deelnemende gezelschappen. De voorstelling blijft 24 uur lang digitaal te bezoeken. 

Deelnemende gezelschappen en theaters zijn onder meer Het Zuidelijk Toneel, ITA, Oostpool, Toneelgroep Maastricht, Het Nationale Theater, Theater Utrecht, Theater Rotterdam en Club Guy & Roni. In Brabant doen geen theaters mee.

Een greep uit het programma:
2 april: ‘Tetris Mon Amour’ van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag
9  april: ‘Liefdesverklaring’ van Het Zuidelijk Toneel
30 april: ‘Revolutionary Road’ van Theater Rotterdam
7 mei: ‘Pinkpop’ van Toneelgroep Maastricht.

Ondertussen neemt het aantal online initiatieven in de theaterwereld in rap tempo toe. Via deze site zijn meer dan 70 Vlaamse theatervoorstellngen gratis te zien.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven