De grote zaal van het Muziekgebouw in Eindhoven.
Volledig scherm
De grote zaal van het Muziekgebouw in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Doorbraak in impasse-Muziekgebouw in Eindhoven: toch geld op tafel

EINDHOVEN - Doordat er een nieuw plan komt voor de toekomst van winkelgalerie de Heuvel in Eindhoven lijkt het voortbestaan van het Muziekgebouw op de korte en de lange termijn nu veilig gesteld.  

De al jaren durende impasse rond het Muziekgebouw in Eindhoven lijkt doorbroken. Door afspraken tussen gemeente, het regionale bedrijfsleven, provincie, CBRE en Brainport kan het huidige tekort op de begroting voor drie jaar op rij worden weggewerkt. Daarnaast gaan deze partijen aan de slag met een nieuwe visie op de toekomst van de Heuvel, de winkelgalerie waarin het Muziekgebouw gevestigd is. 

,,Er wordt de komende jaren gewerkt aan een plan waarin de Heuvel samen met de Markt uiteindelijk nog meer dan voorheen de huiskamer van de stad wordt", licht de Eindhovense burgemeester John Jorritsma het doorbraakplan toe. ,,Maar waar het nu vooral nog een winkelgalerie is, moet de Heuvel straks veel meer een verblijfsgebied zijn, waar mensen komen om er te flaneren, voor een hapje en drankje en van allerhande stadse voorzieningen gebruik te maken. Inclusief een Muziekgebouw dat in zo'n open en publieksvriendelijke setting veel beter tot zijn recht komt.”

Huurschuld

Jorritsma is dit voorjaar op verzoek van alle betrokken partijen als bemiddelaar aan de slag gegaan met de kwestie-Muziekgebouw nadat het zoveelste rapport opnieuw geen oplossing bood voor de al jaren durende financiële sores bij het Muziekgebouw. Dat komt jaarlijks zo'n zes ton op de begroting tekort, en heeft daardoor een huurschuld van meer dan een miljoen euro aan het gemeentebestuur en een negatief eigen vermogen van 1,7 miljoen euro. 

Pogingen de afgelopen jaren om dat probleem op te lossen liepen echter telkens spaak. Het gemeentebestuur vond dat het Muziekgebouw het tekort maar binnenshuis moest oplossen. Maar het Muziekgebouw stelde dat dat ten koste zou gaan van de kwaliteit van de programmering. Omdat het stadsbestuur - voor de volle 100 procent eigenaar van het Muziekgebouw - vervolgens ook niet ingreep, liepen de tekorten jaar na jaar verder op. 

,,Door alle betrokken partijen aan tafel te brengen en op zoek te gaan naar een gezamenlijke oplossing voor dit inderdaad lastige en zeer complexe probleem, hebben we nu uiteindelijk toch een hele grote stap in de goede richting weten te zetten", vat Jorritsma het resultaat van meer dan een half jaar praten en onderhandelen samen. 

Urban sport 

,,CBRE, dat namens Achmea de Heuvel beheert, heeft te maken met leegstandsproblemen en ziet dat de retailmarkt aan het veranderen is. Voor CBRE is het daarom ook interessant om samen met het stadsbestuur een nieuwe toekomstvisie op de Heuvel te ontwikkelen”, aldus Jorritsma, waarbij ‘alle opties open liggen’.  ,,Woontorens, kantoren, horeca, urban sports: we gaan overal naar kijken.”  

Om aan dat plan te kunnen gaan werken, kopen de betrokken partijen nu tijd, zoals de burgemeester het verwoordt. Eindhoven, provincie, CBRE en VNO-NCW, dat het regionale bedrijfsleven vertegenwoordigt, leggen iedere drie ton op tafel, Brainport voegt daar nog een miljoen euro aan toe vanuit de Regio Envelop. Met de 2,2 miljoen is het tekort voor 2019, 2020 en 2021 gedekt. ,,Tegen die tijd moet er een visie liggen waar we weer jaren mee vooruit kunnen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven