Volledig scherm

Doorgaand verkeer op de Vestdijk in Eindhoven wordt onmogelijk; maatregelen al voor de zomer

EINDHOVEN - Het begint met een tijdelijke 'praktijkopstelling' maar het college van B en W blijft erbij: het doorgaand verkeer op de Vestdijk in Eindhoven wordt onmogelijk gemaakt. Nog voor de zomer worden de tijdelijke maatregelen getroffen

Dat heeft het college woensdagmorgen bekendgemaakt. Wethouder Mary-Ann Schreurs zei in een toelichting dat alleen daardoor de luchtvervuiling drastisch verminderd kan worden. Dat is nodig om de binnenstad leefbaar te houden en bijvoorbeeld om woningbouwplannen te mogen uitvoeren. Bovendien is er nog een praktische noodzaak: Eindhoven krijgt ruim 4 miljoen subsidie van de rijksoverheid voor het terugdringen van de fijnstofuitstoot en dus van het verkeer. Volgens Schreurs komt er door de maatregelen 40 procent minder doorgaand verkeer. Verkeer dat er niet hoort te zijn wordt op deze manier geweerd, aldus Schreurs. Tot grote files, de vrees van velen, zal de 'knip' bij hotel Pullman Cocagne dan ook niet leiden, aldus de wethouder.

Behalve het verplicht links of rechts afslaan bij de Kanaalstraat/Ten Hagestraat krijgt de Vestdijk ook nog maar één rijbaan, een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en eenrichtingsverkeer naar het noorden. Dat geldt ook voor de Hertogstraat.

Tegemoetkoming
Als tegemoetkoming aan de binnenstad blijft het mogelijk om vanuit de parkeergarage onder de Heuvel linksaf te slaan op de Vestdijk. De tijdelijke opstelling maakt volgens Schreurs mogelijk om de maatregelen in de praktijk uit te proberen. Eventueel kan de definitieve inrichting daarna nog aangepast worden. Maar grosso modo staan de hoofdlijnen wel vast aldus de wethouder.

Verkeer uit het zuiden dat naar het station of naar Woensel moet, kan omrijden via de Kanaalstraat. Verkeer de stad in en uit neemt ook die straat en gaat via de Kanaaldijk-Zuid en de Dirk Boutslaan. De aansluiting op de rondweg bij de DAF wordt in 2018 aangepakt om dat mogelijk te maken. Dat klusje is dus nog niet klaar als de Vestdijk wordt aangepakt. In buurten die te maken krijgen met meer (sluip)verkeer door de maatregelen, zoals bij de Gabriel Metsulaan en de Tramstraat, onderneemt de gemeente ook actie, in overleg met de bewoners.

Belofte
Schreurs heeft betrokken ondernemers, zoals de eigenaren van de Heuvel, hotel Pullman Cocagne en de winkeliersvereniging beloofd dat de binnenstad en de parkeergelegenheden goed bereikbaar blijven. Volgens Schreurs blijft er door de herinrichting plaats over om de Vestdijk groener te maken. Ook krijgt de fietser meer ruimte. De tijdelijke provisorische maatregelen moeten volgens Schreurs wel duidelijk zijn voor de veiligheid van bijvoorbeeld fietsers. De koste voor de proefopstelling passen bunnen de beschikbare 4 miljoen . Ook bij de tijdelijke maatregelen worden de betrokken partijen gehoord.

Zie ook de site Beleef de Vestdijk van de gemeente Eindhoven. Daar staat ook deze virtual reality-film.

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Eindhoven