Volledig scherm
Trend Zorg biedt ambulante woonbegeleiding aan jongeren. © Thinkstock

Doorstart voor Trend Zorg

VELDHOVEN - Begeleid Wonen-aanbieder Trend Zorg Eindhoven maakt een doorstart in afgeslankte vorm, onder de naam Trend Zorg Veldhoven. Dat heeft directeur Ruud Kitzen dinsdag bekendgemaakt.

Vlak voor de kerst ging Trend Zorg Eindhoven failliet. Volgens Kitzen hebben de curator en de gemeenten Eindhoven en Veldhoven 'prima meegedacht' bij het realiseren van de doorstart. ,,Onze twintig cliënten hebben een tijdlang in spanning gezeten", zegt Kitzen. ,,Het risico bestond dat ze moesten verhuizen en ondersteuning elders moesten zoeken. Dat is gelukkig niet nodig gebleken. Ze wonen nog steeds op hun eigen woonplek en behouden dezelfde persoonlijke begeleiders."

Wel heeft Trend Zorg afscheid moeten nemen van drie werknemers. Ook heeft Trend Zorg Eindhoven per 20 januari zijn intrek genomen in een ander, goedkoper kantoor in Valkenswaard. Daarnaast heeft het bedrijf in 2019 een aantal (gehuurde) zorgwoningen in Veldhoven afgestoten. De organisatie heeft nu nog vier woningen over in Veldhoven.

Trend Zorg Eindhoven kwam vorig jaar hoofdzakelijk in de financiële problemen door bezuinigingen van de gemeente Eindhoven, aldus Kitzen. Zij is budgetbeheerder voor beschermd wonen voor een aantal regiogemeenten, waaronder Veldhoven. 

Sloeg in als bom

,,Er stonden in de zomer van 2018 nog circa acht mensen bij ons op de wachtlijst. We dachten te kunnen groeien en gingen nieuwe woningen huren. Toen maakte Eindhoven in oktober opeens bekend dat ze voor 2019 met budgetplafonds begon. Dat sloeg in als een bom. Onze begrote omzet in 2019 daalde met maar liefst 43 procent. We hebben toen al ingegrepen, maar dat bleek helaas niet genoeg", zegt Kitzen. Hij heeft geen bewoners weg hoeven sturen, maar kon mensen op de wachtlijst niet plaatsen. Wat er met hen is gebeurd, weet hij niet. ,,Daar is de gemeente Eindhoven verantwoordelijk voor. Hopelijk konden ze bij een aanbieder terecht die wel ruimte had."

Trend Zorg biedt ambulante woonbegeleiding aan jongeren met eigen woonruimte en - voor de meest kwetsbare groep - woonbegeleiding aan jongeren in huizen van Trend Zorg zelf.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven