Volledig scherm
Fietsers op hoek Wal-Bilderdijklaan in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Drempel en 30-kilometerzone op gevaarlijke kruising Wal in Eindhoven

EINDHOVEN - De kruising Bilderdijklaan/Wal krijgt 2 stevige, vaste drempels. Die moeten het autoverkeer dat de stad uitrijdt zodanig afremmen dat het voor fietsers veiliger wordt om over te steken. Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten. 

Wethouder Jannie Visscher maakte dat bekend tijdens de meningsvormende raadsvergadering.

Ook wordt de Wal versmald vanaf het Stadhuisplein, zodat auto’s eerder moeten invoegen. Bovendien wordt dat stuk van de Wal 30-kilometerzone. Bij het kruispunt met de Bilderdijklaan wordt de verlichting verbeterd, ook op het aanrijdeel van het fietspad. Bovendien komen er waarschuwingslichten in het asfalt en een stopstreep en -gebod vóór het fietspad. De maatregelen worden zo snel mogelijk aangelegd. Woensdag gaat de opdracht voor de aannemer uit.

Dodelijk ongeval

Aanleiding voor de extra maatregel is het ongeluk op vrijdag 5 januari. De fietsster (58) die daarbij gewond raakte is afgelopen weekeinde overleden. De gemeente Eindhoven erkende al eerder dat het fietspad met voorrang voor fietsers niet veilig genoeg is aangelegd. Ondanks de borden, het knipperlicht en een kleine tijdelijke drempel kon het verkeer niet voldoende afgeremd worden.

CDA, PvdA, VVD en Ouderenappel hadden hier vragen over gesteld. 

Wethouder Visscher zei naderhand dat ,,we dachten natuurlijk dat we het in eerste instantie al goed gedaan hadden. We hebben oprecht geprobeerd de kruising zo goed mogelijk in te richten, volgens de wettelijke richtlijnen. Maar helaas gedraagt het verkeer zich niet altijd zoals het moet.” Er is in eerste instantie niet gekozen voor hoge drempels omdat dat lastig is voor bussen en hulpdiensten. ,,Met geld heeft dat niets te maken”, aldus Visscher. 

Uiteindelijk bleek deze stevige ingreep dus toch nodig. Pas toen het kalf verdronken was werd de put gedempt? ,,Nee je wilt natuurlijk nooit dat er een verschrikkelijk ongeluk gebeurt.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven