Een anonieme beller heeft de politie Eindhoven getipt dat er drie doden in drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel lagen.
Volledig scherm
Een anonieme beller heeft de politie Eindhoven getipt dat er drie doden in drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel lagen. © Chiel Timmermans

Drie drugslabdoden uit Eindhoven en Valkenswaard gevonden door anonieme beller, politie laat stem horen: ‘Er is iets heel ergs gebeurd’

EINDHOVEN/VALKENSWAARD - Een anonieme beller heeft de politie Eindhoven getipt dat er drie doden in een drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel lagen. Volgens de onbekende beller was er ‘iets heel ergs gebeurd’ op 29 januari in het drugslab, waarna de politie daadwerkelijk drie doden vond. De politie laat maandag een geluidsopname van het gesprek horen en maakt bekend dat criminelen de lichamen mogelijk wilden laten verdwijnen.

Het gaat om drie mannelijke slachtoffers, die aan het werk waren in het drugslab in de Belgische plaats, die op een kwartier afstand van Valkenswaard ligt. Het drietal had kennelijk tijdens hun verblijf koolmonoxide binnengekregen dat hen fataal was geworden. De slachtoffers 22, 23 en 25 jaar kwamen uit Eindhoven en Valkenswaard. 

Wie was de anonieme beller? Geluidsopname wordt uitgezonden

Vanwege de Brabantse connectie werd het onderzoek naar de andere betrokkenen bij dit drugslab door de Nederlandse politie voortgezet. Het onderzoeksteam wil weten wie de anonieme beller is geweest, omdat hij wellicht getuige is geweest van het drama dat gebeurde onder de drie twintigers. 

Maandagavond om 18.00 uur wordt in de uitzending van Bureau Brabant aandacht besteed aan de zaak. In het opsporingsprogramma is een deel van de geluidsopname uitgezonden van de beller. Daarin is de stem van de tipgever te horen, die belde met een Alcatel One Touch telefoon, gekocht bij een Esso-tankstation in Valkenswaard. 

Hij zegt: ,,Er is iets heel ergs gebeurd. Er liggen drie doden in de Belgische plaats, het is uit de hand gelopen daar”, en hangt op. 

De politie maakt ook bekend dat er signalen zijn dat criminelen de lichamen wilden laten verdwijnen. Dit is niet gelukt, omdat de politie na de tip meteen naar de locatie is gegaan.

Onderaan de criminele voedselketen

Een van hen stond op het punt vader te worden. De burgemeester van de Belgische plaats dacht niet meteen aan drugsdoden, liet hij aan deze krant weten. Toen Jan Dalemans dinsdagochtend om vijf uur uit bed werd gebeld, schrok hij vooral van de mededeling dat er drie twintigers waren omgekomen. ,,Ik had meteen te doen met hun families. Ze mogen dan met verkeerde dingen bezig zijn geweest, het blijft verschrikkelijk als drie mannen op zo’n jonge leeftijd overlijden.” 

De drie waren misdadigers, maar dan wel van het type dat helemaal onderaan de criminele voedselketen bungelt. Het waren vermoedelijk ‘de koks’, de mannen die zich in de labs blootstellen aan chemicaliën en explosiegevaar. Risico’s waar de kopstukken uit de drugsindustrie ver vandaan blijven. Misschien dat daarom vooral het beeld beklijft van drie mannen die veel te jong de dood vonden. In een drugslab op een verlaten bedrijventerrein. Ze werden niet ouder dan 22, 23 en 25 jaar.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven