De drie koren uit Eindhoven, Helmond en Sittard zijn al anderhalf jaar aan het repeteren.
Volledig scherm
De drie koren uit Eindhoven, Helmond en Sittard zijn al anderhalf jaar aan het repeteren. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Drie koren zingen samen een mis voor de vrede in Eindhoven

Bevrijding 75 jaarEINDHOVEN - Voor menig koor is het te hoog gegrepen. Als The Armed Man, a mass for peace van Karl Jenkins al wordt uitgevoerd, is het door meerdere koren samen. In de herdenkingsmaand september, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, is er een uitvoering van drie koren, begeleid door een harmonie.

Het is niet helemaal toevallig dat het Eindhovens vrouwenensemble Sirena, het mannenkoor Lambardi uit Helmond en het gemengd koor Synodios uit Sittard zich wagen aan het spektakelstuk van Jenkins. Ze delen immers de dirigent, de Vlaamse Nadia Loenders.

De drie koren worden bij de twee uitvoeringen, op 22 september in het Muziekgebouw Eindhoven en een week later in de Hanenhof in Geleen, begeleid door harmonie Sint Cecilia uit het Limburgse Grevenbricht. Bij wijze van uitzondering geeft Loenders dan de baton over aan Jos Simons, dirigent van Sint Cecilia. Zelf treedt ze naast Sharif Abdoel op als solist.

Jenkins (1944) is een componist uit Wales en maakte vanaf 1972 als toetsenist en rietblazer furore met de Britse rockband Soft Machine. Eind vorige eeuw, ten tijde van de oorlog in Kosovo, aanvaardde hij een opdracht van het oorlogsmuseum Royal Armouries in het Engelse Leeds voor a mass for peace, een mis voor de vrede. De première was in 2000 in de Royal Albert Hall in Londen. De mis bestaat uit dertien delen met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten, in het Frans, Engels en Latijn, gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan en de hoop op duurzame vrede. Naast L'homme armé wordt het Kyrie uit de katholieke mis gezongen en ook het Sanctus en Agnus Dei. Verder Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnamoorlog en het bombardement op Hiroshima, een islamitisch gebed en teksten uit het hindoeïsme.

De drie koren zijn al anderhalf jaar aan het repeteren. Meestal apart, een enkele keer samen en tweemaal met de harmonie erbij. ,,Het voordeel van apart oefenen is dat de dirigent heel gericht aanwijzingen kan geven", vindt Marina Jonker, voorzitter van Sirena. Bij de uitvoeringen wordt - anders dan bij die van De Toonkunst en Vivace vorig jaar januari - geen film met oorlogsbeelden vertoond. ,,Dat is een bewuste keuze", legt Han Besters, bestuurslid van Lambardi uit. ,,We willen de focus op de muziek houden. Die filmbeelden waren erg indringend." Wel verschijnen er afbeeldingen en foto's, onder meer van de bevrijding van Eindhoven en Helmond, achter de koren.

Voor de koren is het concert een grote uitdaging. ,,We hebben nog nooit met zoveel zangers tegelijk gezongen", bekent Besters. Hij weet dat de Eindhovense concertzaal een goede akoestiek heeft. ,,Maar dan hoor je ook elke fout.”

Het concert, met in het voorprogramma een kort optreden van de Brabantse koren en een verhaal van oorlogsveteraan Hubert-Jan Vleeshouwers, begint om 15.00 uur. Toegang kost 20 euro.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven