Volledig scherm
Buurtschap Waldschap, een ontwerp van LPM Development voor 48 woningen in de wijk Bosrijk in Meerhoven. © LPM Development BV

Drie prijswinnaars mogen plan in Bosrijk Eindhoven realiseren

EINDHOVEN - De drie prijswinnaars van de ontwerpwedstrijd voor nieuwbouwblokken in Bosrijk, Meerhoven zijn bekend. Zij gaan hun plannen voor in totaal 83 woningen uitwerken, zodat volgend jaar de bouw kan beginnen. 

Het gaat om drie bouwblokken bij de Bosuil, in het groene gebied met grote bomen. Daar moeten woningen gerealiseerd worden als beelden in een beeldentuin. De drie winnaars zijn LPM Development met Waldschap (48 woningen), BPD en Sprangers Vastgoedontwikkeling met Zuiver (33 woningen) en HETHUIS/FAAM Architecten met Outside In (2 huizen).  

Jury

De drie kunnen nu percelen aankopen van de gemeente Eindhoven en daar hun plannen realiseren. De keuze is gemaakt door een jury waarbij bewoners van Meerhoven 'advies' hebben uitgebracht.  De winnende ontwerpen worden gebouwd in het gebied waar ook de 3D-betongeprinte woningen komen. Het openbaar groen is in feite de tuin van de bewoners. 

In Waldschap vloeien landschap en wonen naadloos in elkaar over. Het plan bestaat uit vier clusters van woningen met doorzichten en toegangen naar het landschap, dat een openbaar karakter heeft. Hoogteverschil ontstaat door half verdiepte parkeerplaatsen. De ontwikkelaars willen alleen circulaire bouwmaterialen gebruiken. De huizen zijn volledig zelfvoorzienend.

Volledig scherm
Het plan Zuiver van BPD en Sprangers Vastgoedontwikkeling voor Bosrijk in de wijk Meerhoven in Eindhoven. © BPD/Sprangers Vastgoedontwikkeling BV

De 33 duurzame woningen in drie blokken van Zuiver liggen om een grote open ruimte met water en speelvoorzieningen. Verspringende gevels en de trapsgewijze opbouw zorgen voor mooie overgangen tussen het landschap en de woningen. 

Volledig scherm
Een impressie van Outside In, het plan voor twee woningen in Bosrijk, Meerhoven, gemaakt door HETHUIS BV en FAAM Architecten. © HETHUIS BV/FAAM Architecten

Outside In bevat twee geschakelde woningen die doorsneden worden door zichtlijnen naar het landschap. Opvallend is de weerspiegelende gevel, waardoor het volume opgaat in het boslandschap. Wonen vindt plaats op de eerste verdieping. Er is sprake van een privé ommuurd terras en een meer publiek terras in de daktuin in de zichtlijn. De geschakelde woningen zijn ‘all electric’. Een bijzonder innovatief systeem is de warmtepomp die aan een app van Buienradar is gekoppeld. 

Meer informatie, ook over de verkoopadressen van de woningen, is te vinden op de  gemeentelijke site over Bosrijk

In samenwerking met indebuurt Eindhoven