Volledig scherm
Organist Ruud Huijbregts bij het orgel in de Catharinakerk dat voor 3 ton bespeelbaar gehouden moet worden. Archieffoto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Drie ton voor restauratie orgel Catharinakerk in Eindhoven

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven wil drie ton steken in de restauratie van het orgel van de Catharinakerk. Maar dan moet het godshuis wel voor alle Eindhovenaren toegankelijk worden.

Drie ton kosten de hoogstnoodzakelijke reparaties om het orgel van stadskerk Cathrien bespeelbaar te houden. De gemeente Eindhoven gaat die als eigenaar/verhuurder betalen.

De parochie heeft in de aanloop naar het 150-jarig bestaan in 2017 gevraagd of de gemeente enkele onderhoudskwesties zou willen oplossen. Niet alleen zou er zeven ton nodig zijn om het orgel te restaureren, ook het herstel van de muur en het ronde raam daarachter en het altaar zou tonnen kosten. Voor die zaken moet later een onderhouds- en restauratieplan geschreven worden. De kosten daarvoor bedragen alleen al 70.000 euro.

Het 'huidige huurcontract beperkt de gebruiksmogelijkheden', schrijft het college. 'Het beperkt ook de toegankelijkheid van gebruikers. Een aanpassing aan de huidige tijd, waarin scheiding tussen kerk en staat wordt gerealiseerd, en hiermee de kerk voor iedereen toelaatbaar wordt (inclusief bijvoorbeeld homo's), is voor ons een voorwaarde', aldus de raadsinformatiebrief.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven