Volledig scherm
© Stock.xchng

Drugscrimineel uit Eindhoven maakt schoon schip in rechtszaal

DEN BOSCH - In een opmerkelijke rechtszitting kon het Openbaar Ministerie, niet alleen tot eigen verbazing maar ook die van de rechters en de advocaat, woensdagochtend opeens zevenduizend euro crimineel geld aftikken. In wat een lang en onzeker juridisch gevecht kon worden gooide de verdachte binnen een paar minuten zelf de handdoek in de ring met een bekentenis. Voor de tweede keer. 

Het begin van de zaak was al opmerkelijk. Januari vorig jaar ging een deurwaarder langs bij een appartement aan de Heezerweg in Eindhoven. Er was niemand thuis maar de als  altijd begeleidende agent rook een bekende geur. Dat was niet zonder reden: in de flat en de berging lagen 40.000 xtc-pillen, vijftig liter amfetamine-olie, vijf jerrycans grondstof en veertien vaten drugsafval. Er had voor ruim een miljoen aan amfetamine gemaakt kunnen worden.

De bewoner (36) werd later opgepakt en na een eis van 5,5 jaar tot drie jaar cel veroordeeld. Hij was zelf geen laborant, zei hij op de zitting, wel streek hij zeven mille 'bewaarloon' op. Officier van justitie Erna Vrijhoeven noteerde de uitspraak meteen, crimineel geld kan ze afpakken in een ontnemingszaak.

Zetje

De ondermijningsofficier had echter een probleem: de bekentenis was niet genoteerd door de griffier die verslag moet doen van de zitting. Hij had inmiddels een andere baan maar in zijn achtergelaten aantekeningen konden de rechters niks terugvinden. De officier maakte toen zelf een proces-verbaal op, in de hoop dat dat overtuigend gewicht in de schaal zou leggen. Maar dat is dan aan de rechters.

Quote

Ik kan wel moeilijk doen en zwijgen maar ik wil alles achter me laten en schoon schip maken

de verdachte

Huiswerk

Nadat ze dit woensdagochtend had verteld kreeg de verdachte het woord. Deze had bij de strafzaak al gezegd dat hij eigenlijk blij was gepakt te zijn: hij wilde al uit het wereldje stappen en dit was het zetje dat hij nodig had. Daarom gaf hij nu ook volmondig toe dat gezegd te hebben. ,,Ik kan moeilijk doen, maar ik wil gewoon alles afsluiten."

Zijn advocaat Bert de Rooij, die helemaal klaarzat het gevecht aan te gaan, kon zijn huiswerk inpakken. Wel brak hij een lans voor zijn cliënt. Het geld wordt geïnd door het justitiële incassobureau CJIB en ,,Je kunt beter een roedel bloedhonden achter je aanhebben dan een deurwaarder van die club." Hij hoopte op een billijke betalingsregeling en Vrijhoeven beloofde haar best te doen. De rechters prezen de man en wensten hem succes met zijn gang op het rechte pad. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven