Volledig scherm
Jurylid Tiny Sanders reikt de BOV-trofee uit aan Jaap Schuddemat van Heliox. © fotopersburo van de Meulenhof

Durf van Heliox bekroond met BOV-trofee

EINDHOVEN - De BOV-trofee is maandagavond uitgereikt aan Heliox. De ASML Young Makers Award ging naar Somnox.

'We zijn op zoek naar wat deze regio zo sterk maakt", zei BOV-jurylid Tiny Sanders gisteren voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de BOV-trofee (Beste Ondernemers Visie). En dat is volgens de voormalig Campina- en PSV-directeur echt niet alleen technologie, maar ook hoe een bedrijf overleeft in zware tijden, hoe het wordt geleid, zichzelf opnieuw uitvindt en innoveert. Al die criteria zijn van toepassing op winnaar Heliox, dat in 2009, midden in de crisis, met vier man een bedrijf durfde te starten op basis van een technologie waar Philips niet verder in wilde investeren. Het bedrijf, dat inmiddels vijftig man telt, is zeer succesvol met laders voor elektrische auto's en bussen, een markt die naar verwachting tot 2030 met 15 miljard euro zal groeien.

Familiebedrijven

Naast de winnaar stonden twee genomineerde familiebedrijven op het podium. Van de Vin Ramen en Kozijnen uit Heeze dat sinds 1960 bestaat, 85 werknemers telt en wordt gerund door twee broers. En De Rooy Slijpcentrum uit Nuenen. Dit bedrijf, dat 70 jaar bestaat en ook wordt geleid door twee broers, is gespecialiseerd in precisie-slijpen (op vijfduizendste millimeter nauwkeurig) en frezen van grote onderdelen voor machines voor de industrie. Ooit door opa gestart als messenslijper, rekent het bedrijf nu techgiganten als ASML, Philips, Fuji en Siemens tot zijn klanten. Drie mooie, regionale bedrijven die tot de verbeelding spraken van dagvoorzitter Wim Daniëls, die met kwinkslagen, woordspelingen en toegankelijke vragen aan de genomineerden het publiek in het Eindhovense Parktheater wist te boeien.

ASML Young Makers Award

De ASML Young Makers Award, de prijs waarvoor het publiek ter plaatse mocht stemmen, ging naar Somnox. De zachte slaaprobot die je in bed tegen je aanhoudt, helpt met gesimuleerde ademhaling om sneller in slaap te vallen en rustiger te slapen. De knuffelbare robot komt dit jaar nog op de markt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven