Volledig scherm
© Floris Wubben (Baars Bloemhoff)

Dutch Design Week: 10 ED-tips

DDW-tipsEINDHOVEN - Meer dan 2500 vormgevers en designstudio's laten de komende Dutch Design Week hun nieuwste werk zien. Op meer dan 100 plekken in de stad. Je kunt naar bijna 500 tentoonstellingen, seminars, shows, presentaties, workshops en muziekuitvoeringen. Kunstredacteur Rob Schoonen struinde door het aanbod van de 16e editie en zette 10 dingen op een rij die je in ieder geval moet zien.

Prijzen
Het beste Nederlands design van het afgelopen jaar, dat is wat je te zien krijgt op de expositie van de Dutch Design Awards. Er zijn dit keer 27 genomineerden in de verschillende ontwerpdisciplines - van fashion via habitat tot productdesign - en dat wordt dus weer zweten tot de 28e, als tijdens het feest in de Effenaar de winnaars bekend worden gemaakt. In de categorie fashion is de herfst-wintercollectie 2017 van het nog jonge label Sies Marjan een van de kandidaten. Draperen, dat staat bij hen centraal. - Het Veem, Torenallee 80.

Prijzen.
Volledig scherm
Prijzen. © Sies Marjan

Verplichte kost (1)

De Graduation Show van Design Academy Eindhoven is steevast een van de hoogtepunten van de DDW en dat is dit jaar niet veel anders. Verbluffende projecten en verbazingwekkende producten – in alle soorten en maten – zie je er ook dit keer. Billie van Katwijk is een van die talenten. Zij presenteert Ventri, prachtige handtassen, gemaakt van: koeienmagen. Gewoonlijk verdwijnen die in hondenvoer, maar Van Katwijk transformeerde die flubberende organen tot bijzonder aantrekkelijke accessoires. Aan de nieuwe eigenaar om uit te zoeken welke van de vier magen zij nu precies aan de arm heeft hangen… - Emmasingel 14.

Verplichte kost (1).
Volledig scherm
Verplichte kost (1). © Billie van Katwijk

Verplichte Kost (2)

De eindexamententoonstelling van de Design Academy mag dan een moetje zijn, de expositie van Dutch Unvertuals is dat óók. Elk jaar slaagt het collectief – dat steeds een andere samenstelling heeft – erin om wezenlijke vragen te stellen over het design van nu. Dit keer zijn er zelfs twee presentaties. In de ruimte van EDHV zijn maar liefst zo’n 50 ontwerpers bijeengebracht die ooit hebben meegewerkt aan het jaarlijkse project. Een soort reünie, van het goede soort. Even verderop heeft gastcurator Raw Color een groep designers samengebracht die aan de slag is gegaan met het thema ‘Fundamentals’. De basis van het vormgeven dus – briljant vormgegeven. - Fuutlaan 12b.

Verplichte kost (2).
Volledig scherm
Verplichte kost (2). © Dutch Invertuals

Van Abbe

De samenwerking tussen de Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum tijdens de DDW wordt bestendigd. Vier jaar geleden begonnen, wordt dit jaar een nieuwe serie van maar liefst vijf tentoonstellingen tijdens de DDW in gang gezet. De rijke geschiedenis van de DAE – denk aan werken van alumini als Visser, Baas, Jongerius, Scholten & Baijens, Moritz en Hakkens – wordt gekoppeld aan werken uit de collectie van het museum. Denk daarbij aan Van Bakel, LeWitt en Hocks: spannend. ‘Beyound generations’ is samengesteld door Annemartine van Kesteren, conservator design van museum Boijmans Van Beuningen. - Bilderdijklaan 10.

Van Abbe.
Volledig scherm
Van Abbe. © FotoMeulenhof

Food

Ooit verraste ze alles en iedereen met ijsjes-met- olijfolie-smaak. Nu, twaalf jaar later, is ze onder meer druk aan het experimenteren met botten van bokken: levert dat lekkere bouillon op? Annelies Hermsen is een van de langst werkende fooddesigners in de regio en is zeer recent met haar werkplek verkast naar het complex van Piet Hein Eek. Tijdens de DDW kun je een blik werpen in dat atelier, waar Hermsen graag mag experimenteren met – zoals zij zelf zegt – ‘culinaire brouwsels’. En kun je proeven. Dit keer die bouillon. En er is ook nog eens werk van twee vrienden te zien: Crêpe Susette & Maarten Baptist. - Halvemaanstraat 34.

Food.
Volledig scherm
Food. © Annelies Hermsen

2000 m2 design

Het is een van de design-hotspots van de stad en al helemaal tijdens de DDW. Elk hoekje van het complex wordt dan optimaal benut en dat levert iets meer dan 2000 vierkante meter expositieruimte op. Dat is zo ongeveer een DDW-in- het-klein… De fraaie expo New Icons is er (nog) te zien, maar ook twee kunstopleidingen tonen er nieuw werk, net als net-afgestudeerden van de Design Academy. Eveneens hier van de partij: Studio Job (ja, óók oud-DAE) met textiel, onderdeel van de pop up van het Textielmuseum in Tilburg. - De Kazerne, Paradijslaan 2-8.

2000 m2 design.
Volledig scherm
2000 m2 design. © Studio Job

Toekomst

In 2016 werd de presentatie Manifestations uitgeroepen tot de beste van dat jaar. Terecht. Ook deze editie – op maar liefst twee verdiepingen van Het Veem op Strijp S – ziet er veelbelovend uit. De tentoonstelling op 4500 vierkante meter geeft mooi inzicht in hoe vormgevers en kunstenaars onze toekomst zien. Op allerlei gebied, van dating op geur tot en met een elektronische huisdokter. Of (foto) een robot die eikenprocessierupsen eet en die dat materiaal via biocellen omzet in een stof om zichzelf te voeden. Een product van Jip van Leeuwenstein. Ook fijn: meerdere installaties zijn interactief. - Torenallee 20 (ingang zijkant).

Toekomst.
Volledig scherm
Toekomst. © Manifestations

Modebelofte

Alleen al vanwege de bijzondere locaties is de jaarlijks presentatie van Modebelofte iets om naar uit te kijken. Na een bar op het Stratumseind, het voetbalstadion van PSV en het dak van De Bijenkorf landt het gezelschap nu in het pand waar voorheen V&D huisde. Dit jaar wordt onder de noemer Digital realists de digitale technologie als nieuwe norm omarmd. Een flink aantal net -afgestudeerden van academies uit binnen-en buitenland laat dat zien - in een compleet gestript gebouw: mooi. - Vrijstraat 11.

Modebelofte.
Volledig scherm
Modebelofte. © Modebelofte

Sectie C

Nee, het is niet meer zo rauw als in de begintijd, toen je er amper een kop koffie kon krijgen en het flink zoeken was naar een toilet, maar Sectie C blijft een echte werkplek waar het heerlijk ruikt naar zaagsel, ijzerslijpsel en houtoventjes. Rond de honderd vormgevers en andere creatieven hebben hier hun domein en tijdens de DDW gooien die hun deuren wijd open. Er zijn dit jaar bijzondere muziekoptredens en speciale diners ín verschillende werkplaatsen. Een soepje naast de lintzaag, zoiets. Tip: ga niet met de auto naar Sectie C: parkeren is een ramp. Maak gebruik van shuttle, taxi of fiets… - Daalakkersweg 2.

Sectie C
Volledig scherm
Sectie C © Aangeleverd

Oekraïne

Nee, nu even niet over het conflict, hervormingen of de crisis, maar over creatieve Oekraïners die tijdens de DDW recent werk tonen in het Temporary Art Centre (TAC). Die culturele hotspot heeft een naam hoog te houden als het gaat om het tonen van design uit het oosten van Europa, en na de Polen nu dus ruim baan voor meubels, technologie en mode van (onder anderen) Oerkraïners. - Vonderweg 1.

Oekraïne
Volledig scherm
Oekraïne © TAC

In samenwerking met indebuurt Eindhoven