Volledig scherm
Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen. Rechtsachter de torens van District E die op het Stationsplein zijn gepland. Op de voorgrond de gebouwen op de TU/e Campus, daarachter de Prof. dr. Dorgelolaan. © The Mountains Corporation

Dutch Mountains krijgt torens van 150 en 110 meter bij spoor in Eindhoven

UpdateEINDHOVEN - Een compleet nieuw ontwerp voor de Dutch Mountains gaat vrijwel zeker landen in KnoopXL, het nieuwe woon- en werkdistrict rond het spoor in Eindhoven. Twee deels houten torens van 110 en 150 meter met onder meer woningen, werkplekken en ontmoetingsruimte, moeten daar verrijzen. 

De initiatiefnemers en de gemeente hebben daarover een overeenkomst gesloten. Die wordt woensdagmiddag getekend op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. 

Volledig scherm
Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen. © The Mountains Corporation
Volledig scherm
Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen. © Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen.

Aanvankelijk zou het gebouw met ruimte voor werken, kortverblijf wonen, hotelkamers en ontmoetingsruimtes aan de snelweg in Veldhoven komen te staan. Die grond is echter nodig voor de uitbreiding van ASML. Daarop richtten de initiatiefnemers hun blik op KnoopXL, het gebied bij het spoor en de Fellenoord. Dat wordt de komende jaren ontwikkeld met een smallere Fellenoord en veel ruimte voor woningen, kantoren en andere functies, zoals een nieuw verdiept aangelegd busstation. 

De gemeente heeft daar een stuk grond tussen de Prof. dr. Dorgelolaan, de Dommel en het spoor. Dat heeft ze nu toegezegd aan The Mountains Corporation van de initiatiefnemers Studio Marco Vermeulen, BLOC en Urban Xchange. Volgens Lennart Graaff van BLOC is uitvoering van de ideeën daarmee weer een stuk dichterbij gekomen. ,,Het wordt nu knetterconcreet. Dit is een belangrijke stap om ook afspraken te maken met gebruikers en beleggers waar we al mee in gesprek zijn. Daar maken we binnenkort meer over bekend.” Dat gebeurt mogelijk nog deze zomer, aldus Graaff. 

Volledig scherm
Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen. © The Mountains Corporation
Volledig scherm
Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen. © The Mountains Corporation

De nieuwe versie van het ontwerp is wel helemaal aangepast op de nieuwe locatie. De twee torens worden verbonden met een collectieve ruimte in de vorm van een wintertuin. Dutch Mountains moet zo ook de verbinding leggen tussen de binnenstad en de TU/e Campus. Onder meer via een beter toegankelijke onderdoorgang voor het spoor bij de Dommel, waar nu alleen nog een fietstunnel is. Volgens Graaff is daarvoor de tweede in- en uitgang voor het station een belangrijk element. Daarover praat de organisatie nu met de gemeente en Prorail. 

Volledig scherm
Impressie van het gebouw de Dutch Mountains dat in Eindhoven moet verrijzen. © The Mountains Corporation

Nieuw in het plan is ook het wonen, naast de kantoren, samenwerkplekken, horeca, hotel en kortverblijf appartementen. ,,Dat past ook goed in de ambities van KnoopXL waar de gemeente duizenden woningen wil realiseren", aldus Graaff. Volgens wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven zet de gemeente zich ook hier ‘stevig’ in voor ‘afspraken over betaalbaarheid en inclusiviteit binnen het project'. Dat betekent dat er ook woningen voor sociale en middeldure in de Dutch Mountains moeten komen. ,,Het wordt een mooie toevoeging aan het centrum van Eindhoven en het hart van Brainport. Én het draagt bij aan het verder verlichten van de druk op onze woningmarkt, voor iedereen”, aldus Torunoglu.

Volledig scherm
Een impressie van de toren Haut, van hout, die in Amsterdam wordt gebouwd in opdracht van ABN Amro. © ABN Amro/Lingotto/Team V Architectuur/ARUP

Het idee blijft verder om de Dutch Mountains zoveel mogelijk circulair (dus herbruikbaar of hergebruikt) en biobased, dus natuurlijk, uit te voeren. Daarvoor wordt onder meer ‘cross laminated timber’ (CLT) oftewel massief hout gebruikt rondom een basiskolom van (liefst gerecycled) beton. Daardoor krijgen de torens wel een (deels) houten buitenkant en uitstraling. ,,Dat is ieder geval de ambitie. En daar is in Amsterdam, bij een 'houten’ toren ook al ervaring mee opgedaan”, aldus Graaff.  

En in Eindhoven bereidt woningcorporatie Sint Trudo de bouw van een houten paviljoen voor 28 sociale huurappartementen van hout voor op landgoed Eikenburg, een ontwerp van FAAM Architecten. Dat heeft echter 'maar’ twee bouwlagen. Ook daar wordt CLT gebruikt als bouwmateriaal. 

Volledig scherm
Op de plek van de paviljoens Pannenhoeve/Leemerhoeve op landgoed Eikenburg in Eindhoven komt dit woongebouw van hout (voorzijde) met 28 sociale huurwoningen van corporatie Sint Trudo. © Sint Trudo/FAAM Architecten
Volledig scherm
Het oude ontwerp van The Dutch Mountains toen het gebouw nog in Veldhoven zou komen te staan. Inmiddels worden plannen gemaakt voor de bouw in Eindhoven. © Design Studio Marco Vermeulen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven