Volledig scherm
Margriet Aukes in haar achtertuintje. Op de muur erachter is het rooster te zien van de afzuiginstallatie van Papa John's. De kleppen zijn verwijderd en er is een pijp naar boven op geplaatst. (archieffoto) © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Dwangsom dreigt voor pizzeria Papa John's in Eindhoven

EINDHOVEN - Papa John’s hangt een dwangsom boven het hoofd. Het pizza afhaalpunt aan de Kleine Berg in Eindhoven veroorzaakt nog steeds te veel herrie, zo blijkt uit geluidsmetingen. 

Buren van het in maart geopende pizza afhaalpunt dienden klachten in bij de gemeente over geluidsoverlast, veroorzaakt door de afzuiging van Papa John's. Deze installatie komt met een rooster uit op enkele meters afstand van een appartementengebouw aan de Catharinastraat. Vooral de bewoonster die pal naast de achterkant van de pizzeria woont -Margriet Aukes- klaagt steen en been over het geluid dat te horen is van elf uur 's ochtends tot elf uur 's avonds. 

Uit metingen begin april bleek dat de afzuiging van de keuken inderdaad te veel decibellen produceerde. Op last van de gemeente paste Papa John’s zijn installatie aan: kleppen op het uitlaatrooster werden verwijderd en er werd een pijp met een bocht naar boven geïnstalleerd. 

Niets geholpen

Uit nieuwe geluidsmetingen, die eerder deze week werden gedaan op de gevel van het appartement van buurvrouw Margriet Aukes, bleek dat de genomen maatregelen niets geholpen hebben. Er is volgens de gemeente nog altijd sprake van een overschrijding van de norm van 50 dB, met 12 dB. De metingen geven zelfs hogere uitslagen te zien, dan de eerste in april, toen er 56 dB werd gemeten. Dat heeft te maken met de verandering van het geluid: door de pijp heeft dit een ‘tonaal’ karakter gekregen. Dit geluid wordt als extra hinderlijk ervaren, waardoor een strafcorrectie wordt toegepast van 5 dB. 

Opnieuw heeft Papa John's vier weken de tijd gekregen om maatregelen te treffen. De gemeente stuurde het bedrijf donderdag een brief waarin een dwangsom wordt aangekondigd, als bij een tweede hercontrole op 7 juni nog altijd sprake is van een te hoge geluidsproductie. Die dwangsom wordt niet per direct geheven; ook daar is  weer een termijn aan gekoppeld waarbinnen de overtreding kan worden hersteld, aldus de gemeente.

  1. Huurhuizen Zuidoost-Brabant zelden gesloten na drugsvondst
    PREMIUM

    Huurhuizen Zuid­oost-Bra­bant zelden gesloten na drugs­vondst

    EINDHOVEN/HELMOND - Huurwoningen van woningcorporaties in Zuidoost-Brabant hoeven zelden op slot na het aantreffen van een hennepkwekerij of andere drugs. Dat blijkt uit cijfers van woningcorporaties Woonbedrijf en WoCom. De huurder moet wel zijn huis uit, maar het pand is meestal snel weer beschikbaar voor bewoning. Althans, in de meeste gemeenten. De burgemeesters van Geldrop en Valkenswaard ontzien woningcorporaties niet altijd en blijven in principe sluiten. Tot onvrede van Woonbedrijf, de grootste sociale verhuurder van de regio. Die vindt dat huurwoningen onnodig lang niet bewoonbaar zijn, al gaat het niet om grote aantallen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven