Volledig scherm
De parkeergarage die EZ Park bouwde voor de Brainport Industries Campus aan de Landsard/Rijtackerweg bij Eindhoven Airport. Er is plaats voor 1000 auto's en fietsers. Tijdelijk heeft ook de luchthaven ruimte gehuurd. © EZ Park

Eazzypark blijft zich verzetten tegen tijdelijke parkeerplaatsen Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Eazzypark blijft zich verzetten tegen tijdelijke parkeervoorzieningen van Eindhoven Airport. Dit keer probeert het parkeerbedrijf het gebruik van de parkeergarage van Brainport Industries Campus door reizigers van de luchthaven tegen te gaan. 

Woensdagmiddag diende bij de rechtbank in Den Bosch een kort geding aangespannen door Eazzypark om de parkeergarage aan de Landsard/Rijtackerweg onmiddellijk te sluiten voor vliegveldbezoekers. Het bedrijf, met parkeervoorzieningen aan de Luchthavenweg, vindt dat Eindhoven Airport ten onrechte bevoordeeld wordt door de vergunningen voor tijdelijke parkeervoorzieningen. Ook noemt directeur Robin van Winden de cijfers die de noodzaak moeten onderbouwen 'opgeklopt'. ,,Er klopt gewoon niks van." De rechter gaat de gegevens narekenen, voor de uitspraak over twee weken.

Eazzypark zelf kreeg nul op rekest toen het probeerde tijdelijke voorzieningen te realiseren bij het Evoluon en in Acht. Dat werd niet toegestaan omdat commerciële uitbating van parkeerplaatsen niet is toegestaan in de bestemmingsplannen. 

Rechtbank

De rechter wees de redenering van Eazzypark af in de rechtszaak over de nieuwe parkeerplaats aan de Luchthavenweg, tegenover de terminal. Eindhoven Airport is geen parkeerbedrijf maar een luchthaven die zijn reizigers probeert te faciliteren, aldus de Bossche rechtbank. 

Volledig scherm
Parkeren bij Eindhoven Airport is regelmatig inzet van rechtszaken. © Menno Boon

Woensdag ging het om schorsing van de vergunning voor het BIC, zodat gebruik van de parkeergarage gestopt wordt. Later dient dan nog de bezwaarschriftenprocedure bij de gemeente Eindhoven. Eindhoven Airport huurt er sinds dit voorjaar één parkeerlaag voor maximaal 200 auto's die er door medewerkers geparkeerd worden voor reizigers, het zogenaamde valetparking. BIC heeft de plekken nog niet nodig omdat de meeste bedrijven en instellingen zich nog niet op de campus gevestigd hebben. Volgens een woordvoerster  van Airport gebruikt de luchthaven de parking tot augustus, als de zomerpiek voorbij is. Daarna is de extra ruimte niet meer nodig. 

Volgend voorjaar voor de nieuwe piek moet de nieuwe parkeergarage klaar zijn. Het tekort aan parkeerruimte ontstond doordat het veel langer duurde om het zogenaamde multipurpose building met parkeerplekken te bouwen. Dat stortte in mei 2017 in nog voor de ingebruikname. Inmiddels wordt weer gebouwd aan onder meer de parkeervoorziening. Bovendien komt een einde aan het gebruik van de parkeerplaats op bedrijventerrein Westfield in Oirschot omdat daar een logistiek centrum voor DPD gebouwd gaat worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven