Echte blaffers of nepwapens: in Eindhoven neemt niemand het risico

VideoEINDHOVEN - Namaakwapens hebben hun onschuldigheid verloren. Ze worden gebruikt bij overvallen of leiden tot inzet van arrestatieteams, omdat ze niet van echt zijn te onderscheiden. Dat ontdekte ook het publiek in Eindhoven.

Dat het wapen linksonder een startpistool is, zien de meesten nog wel. En van het doorzichtige gun rechtsboven zijn de ijzeren veren wel heel duidelijk zichtbaar. „Dat lijkt wel een waterpistool”, zegt voorbijganger Hajo Krijger: „Als een overvaller daarmee de Kruidvat binnenloopt, lach ik hem hard uit. Bij wijze van spreken dan, hè. Als crimineel wil je toch iets dat lijkt op een echte pipa.”

Echte kogels

Zeven pipa’s, pistolen, guns, blaffers of hoe je het ook wil noemen liggen er in de kist. Vijf neppers en twee waar echte kogels mee kunnen worden afgevuurd. De politie daagt deze week het winkelend publiek op de Markt in Eindhoven uit om écht van namaak te onderscheiden. En dat valt niet mee. Vrijwel niemand weet beide vuurwapens eruit te pikken.

Volledig scherm
Zeven wapens, waarvan vijf replica's. Alleen linksmidden en in het midden ligt een wapen dat echte kogels kan afvuren. © Bert Jansen

Pepijn de Vree wijst op de loop van het pistool rechtsonder. ‘Umarex’ staat erop. „Dat is een bekend airsoft-merk”, weet hij. „Airsoft lijkt enigszins op paintballen, maar dan iets realistischer. De wapens die je gebruikt zien en voelen hetzelfde als de echte. En als iemand hiermee op straat zwaait, kun je echt niet op de loop het woordje ‘Umarex’ lezen.”

Arrestatieteam

En dat laatste is precies wat er 1 juni gebeurt in de Auberstraat in het Eindhovense stadsdeel Gestel. Een buurtbewoner ziet iemand ’s avonds op zijn slaapkamer de slede van een pistool naar achteren trekken. Niet veel later staat het in de buurt blauw van de agenten, wordt de straat afgesloten en komen er een arrestatieteam en onderhandelaar naar Eindhoven. Uiteindelijk blijkt het om een BB-gun te gaan, een balletjespistool.

Het aantal nepwapens en het aantal incidenten (lees: zoals overvallen) hiermee neemt steeds verder toe. Zelfs agenten, die toch vaak met pistolen worden geconfronteerd, kunnen in een fractie van een seconde echt en namaak niet van elkaar onderscheiden. Ze trekken altijd hun wapen.  

Volledig scherm
Het publiek in Eindhoven krijgt de kans om een echt wapen te onderscheiden van een nepwapen. Pepijn de Vree (midden) en Hajo Krijger (rechts) wagen een poging. © Bert Jansen

De keuze om daar het publiek in juni mee te confronteren is niet toevallig. Veel mensen vliegen binnenkort uit naar vakantieoorden. „In Nederland zijn ze weliswaar verboden, maar in Turkije, Spanje of Frankrijk kun je ze gewoon kopen”, zegt politiewoordvoerder Manon van der Heijden.

Risico

Ze kijkt tevreden toe hoe jong en oud serieus in de kist staan te gluren, niemand doet lacherig. Zelfs niet over het overduidelijk neppe, doorzichtige wapen. „Als iemand die op mij richt, zou ik toch precies doen wat hij zegt”, reageert Bart Cornelissen, die vijftig jaar geleden tijdens zijn diensttijd voor het laatst een wapen vast had. „Natuurlijk ziet het ding er nep uit, maar weet ik veel of er ook doorzichtige wapens bestaan. Je bent gek als je het risico neemt.”

Oost-Brabant koploper

Vorig jaar werden er in geen politieregio zoveel nepwapens in beslag genomen als in Oost-Brabant. 254 stuks om precies te zien. Dat waren er overigens minder dan een jaar eerder, want toen stokte de teller bij 305. De lijst met incidenten is lang. Zomaar een greep: vorige week moest de Explosieven Opruimingsdienst komen opdraven omdat een Eindhovenaar zijn bovenwoning vol had liggen met wapens en munitie, waaronder ook replica’s. Een week eerder werd in Waalre een jeugdbende opgepakt met nepvuurwapens die niet van echt waren te onderscheiden. En vorig jaar zette een scholier middelbare school Were Di in Valkenswaard op stelten door met een namaakpistool de klas binnen te lopen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven