Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Een beetje dimmen dankzij de horeca-stewards op Stratumseind in Eindhoven

EINDHOVEN - Vier gewone jongens met een vlotte babbel helpen sinds enkele maanden met het bewaren van de rust op Stratumseind. Het ED liep een nacht mee.  

Het is krap één uur ’s nachts als een meisje voorovergebogen op de trap van het voormalige politiebureau aan het Begijnenhof in Eindhoven zit. De handen voor het gezicht en de maaginhoud een paar meter verderop op de grond. Omar Tahiri (32) en Abdoel Berrag (32) informeren bij een omstander om wie het gaat. Het blijkt een vriendin van een vriendin te zijn. Die is gebeld en onderweg. ,,Dat is voor ons voldoende. Het gaat erom dat we iemand niet alleen laten", vertelt Omar. 

Hij en Abdoel zijn twee van de vier horeca-stewards die sinds november iedere zaterdag actief zijn op het Stratumseind. Een project van de gemeente en de horeca-ondernemers samen. Naar Rotterdams voorbeeld want daar lopen de stewards al jaren rond in het uitgaansleven. Gewone jongens die mensen welkom heten en aanspreken op hun gedrag. 

'Laten we het gezellig houden', is de boodschap van Ali Tahiri. De broer van Omar en directeur van Meion, het bedrijf dat de stewards levert. ,,Mijn jongens zijn geen portier maar gastheer. Maar wel getraind in het herkennen van mogelijke agressie. De aanleiding voor een vechtpartij is vaak klein. Iemand die een biertje omstoot, een verkeerde blik of een schouderduw. Dan is het aan onze stewards om de boel te sussen. Jongens die de taal van de straat spreken. Ze hebben geen uniform, bonnenboekje of wapenstok. Gewoon praten. Uitleggen dat ze beter door kunnen lopen en dat als ze toch gaan slaan de politie er bij komt. Eigenlijk dingen die het gewone publiek zou moeten doen maar wat er in de praktijk niet van komt." 

Minder aanhoudingen
Volgens Ali worden er in Rotterdam sinds de komst van de stewards de helft minder aanhoudingen verricht. In Eindhoven is het nog wat kort dag om te meten wat het effect is en daarom loopt het ED een nacht mee met de stewards. 

,,Eindhoven is weer heel anders dan Rotterdam", vertelt Omar. ,,Hier komt alles samen in een smalle straat. Gezellig maar zoveel mensen samen, dan gaat het ook wel eens mis." We volgen de twee op gepaste afstand bij hun werkzaamheden. Omar begroet een portier en vraagt hoe de sfeer binnen is. Abdoel spreekt een meisje aan dat met een glas bier over straat loopt. 'Zet dat glas nou weg, dadelijk krijg je een boete.' Het gaat allemaal op een vriendschappelijke manier. Een arm op de schouder, een knipoog hier en een boks daar. ,,Maar we kennen onze vaste klanten natuurlijk wel", vertelt Omar. ,,Vaak jongens die nergens binnen komen en dus maar een beetje op straat hangen. Meisjes aanspreken. Vinden ze zelf heel normaal maar het is wel een bron van spanningen."

Drukker
Op Stratumseind wordt het ondertussen steeds drukker. Omar ontfermt zich over een huilend meisje maar haar vriendinnen bezweren dat het allemaal goed komt. Dan gaat het aan de overkant plots mis. Voor café Santiago de Cuba grijpen twee jongens elkaar naar de keel. De een spuugt de ander in het gezicht en er volgt een worsteling op straat. Omar en Abdoel aarzelen geen moment en springen er tussen. ‘Er komt politie’ roept Omar in de hoop dat de twee inbinden. Met hulp van de portier lukt het om de vechtersbazen in een mum van tijd uit elkaar te trekken. ,,Loop nou door", zegt Omar streng tegen de een. Abdoel probeert de ander tot kalmte te manen. Via de horecalijn is er direct contact met de politie. Omar legt uit wat er gebeurd is en geeft een omschrijving van de twee jongens.

Ali: ,,Kijk, als Omar en Abdoel er niet waren geweest was de vechtpartij waarschijnlijk verder uit de hand gelopen en hadden die twee nu allebei op het politiebureau gezeten. Dit is voor iedereen beter."

Herrie
Weer een hoop herrie, nu vanuit cafetaria Kees Kroket. Een aangeschoten meisje wordt half aangerand voor de hete muur met kroketten maar moet er zelf het hardst om lachen. Toch vraagt Abdoel de jongen een beetje te dimmen. ,,Het kan voor hun een grap zijn maar we willen voorkomen dat de sfeer omslaat."

Naarmate de nacht verstrijkt is de kans op ongeregeldheden volgens Omar steeds groter. ,,Vooral aan het einde bij het bruggetje is het vaak onrustig. Publiek dat naar huis gaat, wildplassers en bezoekers die ruziën over een taxi. Dan is het constant mensen aanspreken, meisjes naar een taxi dirigeren en ruzies sussen."

Politie, portiers en ondernemers zijn blij met de inbreng van de horeca-stewards. ,,Het zijn gewone jongens en dat werkt bij een ruzie soms beter dan een politieagent in uniform", zegt Richard van de Vijver, projectleider horeca van de politie. Ook volgens portier Massoud Qassemi, portier bij de Borrelbar, hebben de portiers een goed effect op de sfeer. ,,Ik sta hier nu zes jaar aan de deur en merk dat er minder opstootjes zijn op straat." 

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven