Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Een muur vol vlinders aan de P. Czn. Hooftlaan in Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Zowat de hele afgelopen herfst heeft Cazone gewerkt aan een groot graffitikunstwerk aan de P. Czn. Hooftlaan. Opdrachtgever Bedaux is tevreden.

Lex Bedaux was tientallen jaren huisarts in het gezondheidscentrum op de hoek van de P. Czn. Hooftlaan en de Jan Smitzlaan. Toen zijn pensioen naderde, werd hij zich er steeds meer van bewust wat al die tijd zijn missie was geweest: zijn patiënten helpen te ontdekken wie en wat ze zijn én helpen dat tot ontplooiing te laten komen. Na het opbergen van de stethoscoop ontstond de behoefte dat uit te laten beelden. En waar kon dat beter dan op de veertig meter lange muur naast zijn tuin, die doorloopt tot aan dat andere gezondheidscentrum Granida? Bedaux had eerder een streetart afbeelding gezien van een oude apotheek, ondertekend met Cazone. Bedaux was geraakt en wilde met hem in zee.

Volledig scherm

Nu zit Cazone bij Bedaux aan tafel, om te vertellen over zijn muurschildering - op voorwaarde dat alleen zijn artiestennaam genoemd wordt. "Ik wil in het hoofd van de opdrachtgever kruipen", legt hij zijn werkwijze uit. "Zo zijn we op het idee van een schatkist gekomen, waar het kind in kijkt." Uit die kist, aan de linkerkant van het tafereel, komt licht en een hele hoop vlinders, die het vrije luchtruim kiezen. "In dat licht uit die kist herken ik het genetisch materiaal dat iedere mens vanaf zijn geboorte met zich meedraagt", gaat Bedaux verder. "De vlinders nemen dat mee." Samen met vogels komen ze aan de rechterkant uit bij een hoofd, symbool voor de volwassen mens, met alle bagage van zijn jaren.

Artikel gaat verder onder de video.

Schoonheid
De tekst in het midden was een suggestie van mevrouw Bedaux. Met dank aan Wim Kayzer, die voor de VPRO lange interviews hield met wetenschappers en kunstenaars, over de schoonheid van een schilderij of een wiskundige formule als troost voor de tragedie die het leven onvermijdelijk is, als je het onder ogen durft te zien.

Die schoonheid kun je pas goed herkennen als je oud genoeg bent, meent de dokter. Mensen die dood willen omdat hun leven voltooid is, stoppen te vroeg, vindt hij. "Als je doorgaat zie je dat alles uitkomt bij het begin. Dan zie je ook de schoonheid", zegt Bedaux als hij buiten op straat staat. "Kijk maar naar de muur."

Volledig scherm
Cazone aan het werk onder toeziend oog van Lex Bedaux. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ongelijkheid
Ook Cazone heeft voldoening van zijn werk. Hij heeft wel vaker opdrachten, maar erkent dat hij ook in de nacht in de weer is, met wat anderen illegaal noemen. Zelf relativeert hij dat. "Grote Coca-Cola posters vind ik misschien wel veel erger, maar die zijn wel legaal." Zolang die ongelijkheid bestaat, wil hij niet herkend worden.

Voor meer info over Cazone, en een video met de making of van de muur: cazone.nl.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven