Volledig scherm
© ANP

Eén op de vijf miljonairs is boer

Interactieve graphicREGIO - Bijna één op de vijf ondernemende miljonairs is boer. Daarvan is ongeveer de helft actief in de veeteelt en een kwart in bedrijven die granen of groenten telen. 

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het CBS en Van Lanschot Bankiers. Boeren, waarvan de helft een melkveehouderij runt, hebben vaak een groot deel van hun vermogen in hun onderneming zitten, waaronder grond. Plaats twee tot en met vijf van sectoren waarin miljonairs actief zijn, zijn financiële dienstverlening, handel, specialistische zakelijke diensten (zoals advocatenkantoren) en zorg (medisch specialisten en tandheelkundige beroepen).

Op 1 januari 2015 telde Nederland 106.000 miljonairshuishoudens, wat neerkomt op 1,4 procent van alle huishoudens. 

Het gemiddelde miljonairshuishouden heeft een vermogen 2,9 miljoen euro, 55 keer meer dan het gemiddelde huishouden. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn overigens niet meegenomen in het vermogen.

Het statistiekbureau keek voor dit onderzoek ook naar de kenmerken van de rijkste 1,4 procent. Zo zijn miljonairs minder vaak gescheiden, voelen ze zich gezonder en roken ze minder vaak. Wel drinken de allerrijksten meer: 92 procent tegenover 82 procent.

Miljonairsgemeenten

De top 5 aan gemeenten met het hoogste percentage miljonairshuishoudens kent geen verrassingen: die bestaat uit Laren (10,3 procent), Bloemendaal en Blaricum (beiden 9,8 procent), Wassenaar (8,7 procent) en het Gelderse Rozendaal (6,1 procent). In Zuidoost-Brabant wonen de meeste miljonairs in Waalre (3,6%) en Eersel (3,2%).

In samenwerking met indebuurt Eindhoven