Een vergeten vuurtoren en een robuuste zonnespiegel in Maarheeze
BuitenbeeldenMAARHEEZE - Volgens Google Maps bestaat het plein helemaal niet. Maar het staat er toch echt, op het bordje in Maarheeze: Tonny van Schaik-Wagenaarplein. Een kunstwerk geeft al 30 jaar een broodnodig spannend tintje aan het niet per se heel erg opwindende pleintje. Maar wat is het?
Delen per e-mail
Het plein in Maarheeze, op de hoek van de Smits van Oyenlaan en de Molenstraat, kreeg in november 2012 de naam van de sociaal zeer actieve, maar vroeg overleden vrouw van Rob van Schaik, van 1936 tot 1969 burgemeester van de gemeente Maarheeze. In de zomer van 1991 werd het toen nog naamloze pleintje opgesierd met het kunstwerk De Zonnespiegel van Hanneke Mols-van Gool.
Bij de onthulling door wethouder Wim Feron, in aanwezigheid van de kunstenares en buurtbewoners, was het druilerig, zo is te zien aan de paraplu’s op oude foto’s.
Min of meer verborgen kunst in de regio; tegen gevels, op begraafplaatsen, of verborgen in het bos. De kunstredactie zoekt en vindt. Vandaag: een robuuste zonnespiegel en een vuurtoren in Maarheeze.
Het robuuste kunstwerk van graniet, ijzer, dolomiet en fossiele kalksteen kan zelf wel wat hebben: dertig jaar later is het nog nauwelijks aangetast door de elementen. De Zonnespiegel geeft een spannend tintje aan het niet per se heel opwindende pleintje - met pinhok van de Rabo en groot spandoek van de brandweer - tegenover de Jumbo.
Paddenstoel
Maar wat is het nou eigenlijk? Sommigen zien er een paddenstoel in, met een soort onhandig tafeltje waar je - niet erg comfortabel - aan zou kúnnen zitten.
Een ‘zonnespiegel’ noemde de maakster het, die het werk uithakte uit afgesprongen scherven van een eerder gemaakt kunstwerk. Zonnewijzers, waarop je met behulp van de zon en de schaduw zou moeten kunnen zien hoe laat het ongeveer is, komen meer dan genoeg voor in de Brabantse buitenkunst, ook in deze regio, neem bijvoorbeeld die in Budel Dorplein; maar wat is een zonnespiegel?
Eén ander kunstwerk van een zonnespiegel was er ooit, in Haarlem, maar verder is deze in Maarheeze uniek.
Misschien was Mols-van Gool geïnspireerd door de mythische zonnespiegel van de wiskundige Archimedes. Zijn ‘uitvinding’ was bedoeld om vijandelijke schepen mee te vernietigen door met een grote spiegel zonlicht op te vangen, en die lichtbundel vervolgens op de vijand te richten.
Fonkelende uitwerking
Mooi bedacht, maar in de praktijk bleek het niet te werken. Wellicht haalde de maakster ook inspiratie uit de hedendaagse zonnespiegel, een spiegel met zonnestralen als decoratie. Hoe dan ooit, als de zon schijnt, heeft dat een prachtige fonkelende uitwerking op het bovenblad van haar spiegel.
Hanneke Mols-van Gool, geboren in 1933 in Gôol (Goirle) en aldaar gestorven op 6 februari 2020, was een gerenommeerd kunstenares. Ze doorliep onder meer de Jan van Eyck Academie in Maastricht (1952-55) en de Brera Accademia in Milaan (1955-56). Een van haar leermeesters was haar echtgenoot Theo Mols, een monumentaal vormgever van naam.
Als ik stenen zie moet er iets veranderen aan die steen, die steen die wil iets en daar moet ik iets mee
Het werk van Mols, in zwaarte variërend van 2 tot 2000 kilo, is op veel plekken in het zuiden in de openlucht te zien – onder meer bij het raadhuis van Sint-Oedenrode (Versteend Drieluik, 1978) en bij Stichting Opbouwwerk in Asten (Uitwisseling, 1996) – maar was ook te zien in musea als Beelden aan Zee in Scheveningen, ’t Oude Slot in Veldhoven, Noordbrabants Museum in Den Bosch, Middelheim in Antwerpen en het Bonnefanten in Maastricht.
Stoflongen
Mols ging nooit zomaar ‘hakken’. ,,Als ik stenen zie moet er iets veranderen aan die steen, die steen die wil iets en daar moet ik iets mee”, zei ze eind 2019, kort voor haar dood, in een breekbaar laatste interview op Omroep Tilburg.
Beeldhouwen was meer dan 65 jaar haar lust en haar leven, maar dat het – zonder masker – ook behoorlijk gevaarlijk kon zijn, dat was lange tijd niet bekend.
Het leverde haar op latere leeftijd stoflongen op. ,,Mijn voorkeur was van buiten naar binnen hakken, dat hielp ook niet echt. Maar als je hiermee toch nog 86 jaar wordt... dan is dat ook niet niks hè.”
Wie is toch de maker?
De gemeente Cranendonck kent een indrukwekkende lijst met buitenbeelden. Veel folkloristisch en religieus getint werk, maar ook veel kunst. Op Wikipedia wordt de lijst afgesloten met Vuurtoren, een pakweg vier, vijf meter hoog werk naast het politiebureau op de Kijkakkers in Maarheeze.
De maker, volgens Wikipedia: G. Achterwerk. Een speurtocht naar deze vermeende kunstenaar levert niets op, ook niet bij kunstkenners.
Bij nadere inspectie van de toren gaat er een lichtje branden: er staat in sierlijke koperen letters een gedicht op, waarvan - door vandalisme - een groot deel ontbreekt. Na een reconstructie blijkt het te gaan om het gedicht ‘Vuurtoren’: ‘Hevig hart van lampen in kristallen keelen/zeldzaam samenstel van glas en licht, ingeboren eeuwigheden/Doel en wil bijeen gebleven/in een diep eendrachtig streven/om zichzelve te beleven in een schaduwloos geheel/Met aan uw voet het zuiver duister van de zee tot uwen luister’.
Was getekend: Gerrit Achterberg, roemrucht dichter (1905-1962), die zelf met de politie te maken kreeg omdat hij zijn hospita vermoordde en diens dochter aanrandde.
Het kunstwerk zou volgens oud-politiemedewerkers onthuld zijn op 24 mei 1995, bij de opening van het politiebureau, en moet symbool staan voor een ‘baken van veiligheid’.
De bovenkant van de vuurtoren gaf ooit blauw licht. Maar wie dit allemaal bedacht heeft, blijft vooralsnog een mysterie.
Update: Inmiddels weten we wie het werk maakte: de Vietnamees-Nederlands beeldhouwer Vinh Phuong (1959).
Van verschillende kanten kregen we een reactie: Harry de Laat van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck wist uit het archief een artikel uit De Grenskoerier van 31 mei 1995 op te diepen over de onthulling van het kunstwerk. Hieruit blijkt dat de vuurtoren, die overigens niet in het beheer van de gemeente is, een geschenk aan Cranendonck is van de Rijksgebouwendienst.
Kunstenaar Kees Verbeek uit Eindhoven, collega en vriend van Vinh Phuong, wist ons te vertellen dat de kunstenaar momenteel in Nijmegen woont.
Vinh Phuong - die als vluchteling naar Nederland kwam - maakte verder onder meer de opvallende Rode Tempel (1996) in Huizen en de Bloemkelk en de Sterrenhemel op de campus van Wageningen (1993). Hij studeerde aan de Bossche Academie .
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dorpsgevoel dankzij nieuwe buurtvereniging in Oude Gracht West
EINDHOVEN - Vier gedreven en enthousiaste vrijwilligers vormen het huidige bestuur van de nieuwe buurtvereniging Oude Gracht West in Eindhoven. Olaf van der Harst, Eva van Rijswijk, Bjørn Seerden en Rob Vroomen zetten zich in voor hun wijk met als doel de bewoners met elkaar te verbinden door samen activiteiten op te zetten en elkaar zo te leren kennen. -
Mino Raiola is woest op PSV-trainer Roger Schmidt en vindt dat PSV liegt en amateuristisch handelt
PSV heeft zich de woede op de hals gehaald van zaakwaarnemer Mino Raiola. Hij is vooral boos op trainer Roger Schmidt, die afgelopen week op ramkoers lag met Mohamed Ihattaren en hem niet selecteerde voor PSV-Ajax. ,,Er is gelogen en amateuristisch gehandeld door de club”, vindt hij. Speelt Ihattaren volgend seizoen nog voor PSV? ,,Ik kan de toekomst niet voorspellen”, zegt de zaakwaarnemer op maandagmorgen tegen het ED. -
PREMIUM
Zoekactie naar vermiste Tanja Groen in Geldrop, mogelijk vanwege link met Geldropse moordenaar
GELDROP - Politie en justitie gaan dit voorjaar in de omgeving van Eindhoven en Geldrop zoeken naar het lichaam van de in 1993 verdwenen studente Tanja Groen. Dat er hier wordt gezocht, heeft vermoedelijk te maken met de veroordeelde moordenaar Wim S. uit Geldrop. „Hij bekende elf moorden tegen mij.” -
Albert Heijn XL in Winkelcentrum Woensel in Eindhoven tijdelijk dicht voor ingrijpende verbouwing
EINDHOVEN - De Albert Heijn XL in Winkelcentrum Woensel in Eindhoven krijgt een total make over. De supermarkt sluit voor de ingrijpende verbouwing van vrijdag 5 tot dinsdag 23 maart. -
PREMIUM
Mensen als Thijs, Ahmed en Anneke verzorgen al een jaar lang coronapatiënten op de intensive care van het Cathrien
Het is een jaar geleden dat de intensive care van het Catharina Ziekenhuis de eerste coronapatiënt ontving. Inmiddels zijn ze 250 patiënten met corona verder. Medewerkers van het ziekenhuis vertellen hun verhaal.
-
PREMIUMBuitenBeelden
Drugsafval, martelcontainers, opgeblazen testlocatie: is het beeld van de Brabantse contente mens achterhaald?
EERSEL - Waar werden dit jaar de meeste 5G-masten in de fik gestoken, en duizenden lekkende liters drugsafval gevonden? Waar werden martelcontainers ontdekt, de meeste nertsen vergast, een coronatestlocatie opgeblazen? ‘Brabant’ was het antwoord op zowat alle vragen in de oudjaarsquiz van het satirische tv-programma Promenade. -
Even bescheiden als perfect: het beeld van André Volten in de kasteeltuin Helmond
Een beetje kasteeltuin heeft een hek rondom, met een of meerdere poorten erin en de tuin in Helmond blijft gelukkig niet achter. Aan een van de stalen poorten hangt bij mijn bezoek een pluche beertje. -
PREMIUM
Moeizame verkoop appartementen in Woensel, Eindhoven, maar bouw gaat wel van start
EINDHOVEN - De bouw van de woningen in de plannen Kroonhoef aan de Kronehoefstraat en ‘t Gildehuys aan de Pastoriestraat in Eindhoven gaat starten. Opmerkelijk is echter dat ze allebei pas net voor 70 procent zijn verkocht. En dat in tijden van een oververhitte woningmarkt waar woningen bij opbod over de toonbank gaan.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven