Volledig scherm
Elmo Diederiks ontwikkelde Klipr, een eenvoudig ophangsysteem waarmee kunstwerken heel makkelijk goed uitgelijnd kunnen worden. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Eenvoudige oplossing voor eeuwenoud probleem

EINDHOVEN - Je kent het wel: je wilt een paar kunstwerken recht naast elkaar aan de muur hangen, waarbij de bovenkant netjes lijnt. Maar of je nu een spijker of schroef gebruikt: tien tegen een dat de werken zelfs na zorgvuldig meten niet exact lijnen.

Het scheelt misschien een millimeter, maar iedere keer als je naar die muur kijkt, blijft het storen. Opnieuw boren is geen optie, want dat moet zo dicht bij het originele gaatje dat het uiteindelijk één groot gat wordt. Slecht voor de muur en grote kans dat het daarna nog niet lijnt. Eindhovenaar Elmo Diederiks (43) bedacht een simpele oplossing voor dit eeuwenoude probleem. Met zijn Klipr, een twee centimeter grote, taps toelopende platte clip kun je met het vaster of losser te draaien van de schroef het kunstwerk iets lager of iets hoger hangen. "Klipr is twee centimeter, dus met twee werken naast elkaar, kun je vier centimeter verschil overbruggen. Maar dat zal nooit nodig zijn", lacht de ontwerper.

3D-printer
Diederiks studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, maar verhuisde na zijn studie naar Eindhoven om bij Philips Research te gaan werken. Inmiddels werkt hij alweer vijf jaar voor zichzelf. Hij coacht en adviseert beginnende ontwerpers. Ook zet hij zelf bedrijven op zoals een online crowdfundingplatform voor nieuw ontwerptalent en ontwerpt hij zelf producten die hij in de markt probeert te zetten, zoals de Klipr. "In eerste instantie wilde ik het voor mezelf ontwerpen. Vroeger had ik een rail, maar die vond ik niet mooi. Bovendien heb je die flexibiliteit niet nodig als je niet vaak wisselt zoals een galerie of museum. Je hangt maar een paar keer iets op en dan moet het goed zijn. En boren gaat vaak mis", weet Diederiks uit ervaring. "Daarom ben ik gaan schetsen. Steeds als ik een ontwerp klaar had, heb ik dat uitgeprint met mijn 3D-printer. Die printer heeft meer uren gedraaid dan ik."

Distributeur
Inmiddels heeft hij een producent gevonden die de clips gaat spuitgieten. "Dat is stukken goedkoper en dan zijn ze ook veel sterker. Een paar kilo kunnen ze zeker dragen. Ik moet nog testen wat het maximumgewicht is." Nu is hij op zoek naar een distributeur. „Ik dacht in eerste instantie aan bouwmarkten, die zijn ook zeer geïnteresseerd. Maar Nederland is te klein voor het idee. Je moet kunnen opschalen. Op zo'n product zit maar een kleine marge, dus moet je grote aantallen kunnen wegzetten. Zes stuks met schroeven erbij zouden hooguit 4 tot 5 euro moeten kosten. Vandaar dat ik nu denk aan een groothandel die zowel de bouwmarkten als bijvoorbeeld Ikea en Hema bedient. Het mooiste zou zijn als de Klipr met schroeven zouden worden verpakt bij foto- en wissellijsten. Dan ziet de koper direct wat het is."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven