Volledig scherm
Chirurgen aan de slag met de operatie in het Maastrichtse ziekenhuis. © Microsure

Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

EINDHOVEN - Plastische chirurgen van het Maastrichtse universitaire ziekenhuis hebben een eerste geslaagde operatie uitgevoerd met een operatierobot van Microsure. De artsen hechtten met de robotarmen met de operatierobot bloedvaatjes van circa een halve millimeter in de arm van een patiënt. De operatie was een maand geleden en vorige week werd tijdens een specialistisch congres in Barcelona bekendgemaakt dat deze was geslaagd.

Microsure is voortgekomen uit de TU/e en het Maastrichtse ziekenhuis. De operatierobot bestaat uit een set van door artsen bestuurde 'robothanden' die handbewegingen omzetten in kleinere en nauwkeurigere bewegingen. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend, en door meer chirurgen uitvoerbaar.

Doorbraak

Plastisch chirurg Shan Shan Qiu Shoa van het Maastrichts ziekenhuis: Microsure stelt ons in staat om heel nauwkeurig te bewegen terwijl we door een operatiemicroscoop kijken. Hierdoor kunnen we superkleine lymfevaten en bloedvaten opereren en kunnen we een beter resultaat halen bij deze moeilijke en vermoeiende ingrepen. Bovendien is het erg handig dat de robot inzetbaar is op vaten van alle afmetingen waarbij de chirurg een microscoop nodig heeft.”

Volgens Raimondo Cau, technisch brein van Microsure bewijst de operatie dat de technologie een doorbraak is voor de verbetering van chirurgische zorg. Ons doel is dat artsen over niet al te lange tijd ook andere operaties, zoals reconstructies na het verwijderen van een tumor, met onze robots veel nauwkeuriger en daardoor met minder complicaties kunnen uitvoeren.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven