Eet je frikandel in de vorm van een pil

VideoDat de frikandel de meest geliefde snack is, is allang bekend. Maar een frikandel in een pil, dat is nieuw. Hij werd deze week in Eindhoven geïntroduceerd. 

Bar Bistro Calypso in Eindhoven stond deze maandag in het teken van de frikandel. Naar aanleiding van de Dutch Design Week werd een frikandel contest georganiseerd met het thema verleden, heden en toekomst van ons eten. Geïnspireerd door het thema presenteerden diverse koks hun bijzondere variaties op de welbekende snack. 

,,Omdat de frikandel zo laagdrempelig is, ontleent het zich heel goed om mensen te laten nadenken over het verleden, heden en toekomst van ons eten‘’, zegt Ward Rennen, directeur van het Eindhoven Museum, en jurylid van de contest.

De pil

Één uitvinding was de frikandel-pil. ,,Een complete frikandel is niet meer van deze tijd, zegt bedenker Moos Geene. ,,Je hebt in de toekomst geen tijd meer om te eten, dus neem je gewoon een pil”, zegt de student. 

,,De pil kon ook echt uit een ampul gehaald worden. Qua presentatie vond ik het prachtig, maar qua smaak vond ik het geen succes. Het was lekker als een mini-chipje, maar niet voor de stevige trek‘’, zegt jurylid Rennen. 

De frikandel had alleen het uiterlijk van een pil. ,,Het was echt een conceptueel ontwerp‘’, zegt Moos. 

Volledig scherm
Frikandel in een ampul © Tim Meijer

Veganistische frikandel 

Ook chef-kok Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve (twee sterren) presenteerde zijn frikandellenvisie. ,, Zijn veganistische frikandel vond ik erg lekker‘’, zegt Rennen. ,,Ik denk dat als je dit gerecht aan mensen voorzet, ze het verschil met een normale frikandel misschien niet eens merken. De frikandel had een goede structuur. Met het oog op een vleesloze toekomst zou het een goede optie kunnen zijn.‘’ 

Peking eend frikandel 

Restaurant Mei Wah uit Eindhoven deed ook mee. ,,Zij hadden een frikandel van pekingeend gemaakt. Het zag er uit als een frikandel, maar smaakte als pekingeend. Er zaten stukjes gebakken eendenhuid omheen. Het was heerlijk‘’, aldus Rennen. 

Volledig scherm
Pekingeend-frikandel © Tim Meijer

Frikandel klok 

De rest van de avond werden nog meer frikandel-creaties gepresenteerd. Zo waren er frikandellen in de vorm van een kalender, klok, of zandloper. 

Volledig scherm
© Tim Meijer

In samenwerking met indebuurt Eindhoven