Volledig scherm
Beeld onder de scan

Eeuwenoud beeld van Maria verstopt in Petruskerk Eindhoven

EINDHOVEN - Een beeld van Maria met kind dat sinds 2011 in de Petruskerk in Eindhoven staat, heeft een eeuwenoud eikenhouten beeld in zich. Dat vermoeden is bevestigd door middel van een CT-scan.

Stadsarcheoloog Nico Arts denkt dat het oude, 75 centimeter hoge houten beeld stamt uit de vijftiende eeuw. Hij maakt dat op uit nog aanwezige kenmerken van het gezicht en de plooiing van de kleding. „In de vijftiende eeuw werd in het centrum van Eindhoven meerdere malen een Maria-ommegang gehouden. Daarbij werd een Maria-beeld in de processie meegedragen.”

Het beeld kwam onder de CT- scanner omdat Arts vermoedde dat het houten beeld eronder zat. Dat baseerde hij op een boekje uit 1940 van wijlen Jehan Kuijpers, journalist van het Eindhovens Dagblad. Volgens dat boekje vond de knecht van de Woenselse Watermolen (nu TU/e-terrein) in 1840 tussen het samengedreven vuil vóór het molenrad een blok eikenhout dat ‘leek op het lijk van eenen mensch’. Het hout werd uit het water gevist en toen bleek dat het een afgesleten en verweerd beeld was van Maria met kind.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
    PREMIUM
    VIDEO

    Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

    EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven