Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © Thinkstock

Eigenaar shoarmazaak Eindhoven sjoemelde en hoort 21 maanden cel eisen

DEN BOSCH - De eigenaar van een Eindhovense shoarmazaak moet de cel in voor belastingontduiking, witwassen en wapenbezit. Vindt de officier van justitie.

Zwartwerkers in dienst, sommigen met een uitkering. De loonadministratie niet op orde, de belastingaangiften verkeerd. Ruim twee ton aan zwarte inkomsten weggesluisd naar Marokko. Plus het bezit van een pistool. Het moet de eigenaar van een Eindhovense shoarmazaak - Sameh H. (51) - volgens de officier van justitie op 21 maanden cel komen te staan, waarvan zes voorwaardelijk.  Tegen zijn vrouw Malika B. (46) - medevennoot in de zaak - eiste de officier de maximale werkstraf van 240 uur plus vier maanden voorwaardelijk.

Observatieteam

De twee echtelieden liggen inmiddels in scheiding, de vrouw deed onlangs aangifte tegen de man wegens huiselijk geweld. 

Maar daarover ging het niet, maandag bij de rechtbank in Den Bosch. Een observatieteam van de politie had in 2015 gezien dat de medewerkers van M. veel meer uren in de shoarmazaak maakten dan hij opgaf. Ook was er sprake van een witte kassa en een zwarte. De facturen van leveranciers klopten niet, ze leverden meer dan er op stond.

Merkwaardig

De vrouw gaf steeds de gewerkte uren door aan een administratiekantoor. Ze deed dat op grond van  - foutieve - informatie die ze kreeg van haar man. Verder was ze amper direct bij de shoarmatent betrokken. Daarom zag de officier van justitie de man als de leidinggevende in de zaak. Daarom eiste ze tegen hem ook de hogere straf. Ze telde daarin ook mee dat de man een pistool bezat, waar ze drie maanden voor rekende. Dat pistool had de man buiten gevonden, bij zijn zaak, verklaarde hij. ‘Een heel merkwaardige verklaring’, vond de voorzitter van de rechtbank.

Spaargeld

De vrouw was ook betrokken geweest bij het overmaken van ruim twee ton naar Marokko, met gebruikmaking van de bankrekening van een zus die daar woont. Maar dat geld was voor een deel eigendom van de zus, verklaarde de vrouw. En de rest was spaargeld uit de zaak.

Spaargeld waar de belastingdienst niks van wist, stelde de officier. Ze hield het er dan ook op dat het ging om zwart geld. Ze kondigde aan dat ze nog onwettige inkomsten gaat terugvorderen. Tegen het bedrijf van het echtpaar eiste ze alvast een boete van 35.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven