Volledig scherm
Cathalijne Dortmans, zorgwethouder in Helmond © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Eind regiobrede inkoop jeugdzorg

EINDHOVEN - De 21 regiogemeenten stoppen met het samen inkopen van ambulante jeugdhulp. Helmond en nog negen gemeenten gaan hun eigen koers varen. Ze gaan ook onderzoeken of ze samen zorg op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaan inkopen.

Aanleiding zijn de oplopende tekorten op jeugdzorg in de regio en het feit dat de gemeente Eindhoven komend jaar budgetplafonds gaat invoeren. Eindhoven kwam er de afgelopen jaren achter dat jeugdzorg - een taak die gemeenten in 2015 overnamen van het Rijk - haar tientallen miljoenen meer kost dan gedacht.

Een paar jaar terug lieten de 21 gemeenten hun vier inkooporganisaties juist samenwerken om goedkoper uit te zijn. Dat werkt niet, zo blijkt nu. 'Kwetsbaar en complex', zo beschrijft de Bestse zorgwethouder Wilma van der Rijt dit samenwerkingsverband in een brief aan de raad van Best. 'Regionaal zijn te grote verschillen ontstaan in de visie op inhoud en beheersing van kosten', meldt het college van Geldrop-Mierlo aan zijn raad.

Denken Helmond en de negen gemeenten die met haar 'meegaan' het beter te kunnen dan Eindhoven? ,,Tekorten hebben we bijna allemaal", reageert de Helmondse zorgwethouder Cathalijne Dortmans, die namens de 21 regiogemeenten een toelichting geeft. ,,We denken dat we als twee aparte groepen slagvaardiger zullen zijn. Het is niet altijd makkelijk om het met 21 gemeentes eens te worden over de inkoopstrategie." Dortmans verwacht ook dat opsplitsing leidt tot beter inzicht in de cijfers.

Oorzaak

Of de moeizame samenwerking tussen de 21 gemeenten tot nu toe ook mede oorzaak is van de tekorten? ,,Dat is heel moeilijk te zeggen", zegt Dortmans. ,,Die tekorten houden niet alleen verband met inkoop. We zien allemaal een stijgende vraag naar jeugdhulp. Waarom? Dat weten we niet. Zou het te maken hebben met het groeiende aantal vechtscheidingen? Of weten de mensen de weg naar zorg beter te vinden? Ik kan daar niet met zekerheid een uitspraak over doen."

De 21 gemeenten blijven wel samenwerken op die terreinen waar dat noodzakelijk en wettelijk verplicht is, zoals het inkopen van specialistische jeugdzorg. De organisatie van de jeugdbescherming, jeugdreclassering en spoedeisende zorg blijven ze samen doen.

Inkoopgroepen

Als het gaat om inkopen van ambulante jeugdhulp - zorg voor kinderen en jongeren die thuis wonen - splitst de regio zich in twee inkoopgroepen: aan de ene kant Helmond, Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Laarbeek, Son en Breugel, Nuenen, Waalre en Someren, aan de andere kant Eindhoven, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Veldhoven.

Volledig scherm
Wilma van der Rijt, zorgwethouder in Best © gemeente Best

Het feit dat het college van Geldrop-Mierlo verschil in 'visie' signaleert, roept de vraag op of de gemeenteraden hier zelf niet over moeten beslissen. Dortmans: ,,Wat dat verschil in visie is? Ik kan niet reageren op een stuk van Geldrop-Mierlo. Hoe wij de inkoop nu gaan doen, ligt nog niet vast. En de samenwerking tussen onze inkooporganisaties was informeel, daar- om is het geen onderwerp waar de raden over moeten beslissen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven