Volledig scherm
Leo van de Kerkhof is als huurder van het eerste uur gevraagd het beeldscherm in de entreehal te onthullen. © FotoMeulenhof

Eindelijk een batterij voor opslag van zonne-energie

EINDHOVEN - Twee batterijen gaan zorgen voor opslag van niet direct gebruikte energie van de zonnecellen op het dak van een seniorencomplex aan de Kardinaal De Jongweg in de Stratumse wijk Burghplan. Deze week zijn ze in gebruik genomen.

Vijftien jaar geleden leverde de voorloper van woningcorporatie Woonbedrijf de 35 seniorenappartementen op, boven de supermarkt van Albert Heijn. Sinds gisteren werkt de verlichting in de openbare ruimten als het even kan op zonne-energie.

Tot nu toe werd niet direct gebruikte zonne- of windenergie geleverd aan het energiebedrijf. Binnenkort wordt de vergoeding daarvoor gezien als fiscaal belastbare inkomsten, wat de netto besparing voor een deel teniet doet.

Woonbedrijf is naar eigen zeggen de eerste corporatie die de zonnepanelen heeft gekoppeld aan batterijen die de niet gebruikte energie maximaal 48 uur kunnen opslaan. Binnenkort worden de liften vervangen; de nieuwe werken ook op zonne-energie.

Leo van de Kerkhof is als huurder van het eerste uur gevraagd het beeldscherm in de entreehal te onthullen. Daarop kunnen de bewoners zien hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt en hoeveel er wordt bespaard. In een toespraak prijst Van de Kerkhof het initiatief en dankt alle betrokkenen voor de inspanningen. ,,Geweldig! Dit zal ons zeker schelen in de energiekosten."

Districtsmanager voor Stratum, Koj Koning van Woonbedrijf, verwacht dat de servicekosten dankzij de zonnepanelen en de twee batterijen - elk zo groot als een verwarmingsketel en met een capaciteit van vijf kilowattuur - per huurder met 40 euro per jaar omlaag kunnen. Twee vliegen in één klap dus, want het draagt ook bij aan duurzaamheid.

De panelen en batterijen zijn geïnstalleerd door de firma iwell, als een pilot. Als de proef slaagt, wil de corporatie ook de andere negentig appartementencomplexen in de stad met het systeem uitrusten.

Het past in het duurzaamheidsprogramma, waarbij huurders ook worden geholpen energie te besparen en hergebruik gestimuleerd wordt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven