Eindhoven: 2 miljard euro nodig voor warmtenetten tot 2050
EINDHOVEN - 2 miljard euro zou Eindhoven moeten investeren tot 2050 om zelf warmtenetten aan te leggen voor woningen en bedrijven in oude wijken. Dat is een eerste schatting die wethouder Rik Thijs dinsdagavond bekendmaakte in een raadsvergadering.
Met die investering kan tussen de 10 en 50 procent van de Eindhovense woningen aan een warmtenet worden aangesloten. De 2 miljard is de zogenaamde onrendabele top, dus bovenop de kosten die via aansluitingen terug te halen zijn.
In de gemeenteraad wordt verschillend gedacht over het feit dat de gemeente zelf de buizen voor warmte- en koudesystemen in de grond wil gaan leggen. Voor de VVD is het geen uitgemaakte zaak dat dit een publieke taak is, zei commissielid Thomas van Kuilenburg. Zijn partij wil vooral eerst weten welke opties er zijn en wat die kosten. Bijvoorbeeld als erkende warmteleveranciers als Ennatuurlijk het netwerk gaat aanleggen. ,,Publiek wat moet en privaat wat kan", luidde Van Kuilenburgs stelling. D66-fractievoorzitter Robin Verleisdonk vond dat bedrijven niet uitgesloten moeten worden. ,,Wellicht kunnen we samenwerken om elkaars kennis te gebruiken.”
Aan de andere kant van het spectrum staan de SP en het CDA die zich bij monde van raadsleden Jannie Visscher en Niels Groot een verklaard voorstander toonden van publieke investeringen in deze ‘primaire levensbehoefte’. Ook andere partijen vinden het een goed idee dat de gemeente zelf woningen aansluit op een warmtenet, zoals PvdA (‘gemeente moet verantwoordelijkheid nemen’), GroenLinks en CDA (‘primaire levensbehoefte’). Vooral ook om de gemeente grip te laten houden op de kosten van aansluitingen, vooral ook voor de lagere inkomens. Maar ook die partijen willen wel weten hoe hoog de investering is en of die wel rendabel is.
Daarop zei Thijs dat zijn eerste inschatting op 2 miljard uitkwam. ,,Maar dat is tot 2050. Dan hebben we dus nog dertig jaar om dat te regelen. En in die tijd gaat er wel eens een straat open. Daar zouden we dan normaal de gasleiding vervangen. Nu kunnen we dan een warmtenet aanleggen", aldus de wethouder. Op zo'n warmtenet kunnen dan verschillende leveranciers aangesloten worden, bijvoorbeeld ook van warmte van Brabant Water of de rioolzuiveringsinstallatie van waterschap De Dommel. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Voor het gebruik van geothermie, aardwarmte, wacht de regio op een landelijke inventarisatie van de mogelijke gebieden.
Hoe hoog de investeringen zijn voor vooral de oudere wijken - in nieuwbouwwijken wordt de warmtevoorziening meegenomen door de ontwikkelaar of corporatie - moet nog blijken. Bijvoorbeeld uit de proefwijk 't Ven waar momenteel berekend wordt wat de kosten zijn voor aansluiting op de biomassa-centrale in Meerhoven. ,,Maar Ennatuurlijk doet ook een onderzoek naar de mogelijkheid om andere wijken aan te sluiten op de centrale op Strijp-R. Dan blijkt ook of de markt een alternatief neer kan leggen. Die twee onderzoeken samen moeten meer informatie geven over de business case voor warmtenetten", aldus wethouder Thijs.
Hij komt later dit jaar met een uitgewerkt voorstel hoe het verder moet met de warmtenetten in de stad. Probleem is wel dat Eindhoven ook het gebruik van biomassa-centrales terug wil dringen. Door het stoken van houtsnippers zijn die niet erg duurzaam. Of de andere warmtebronnen voldoende zijn, is nog maar zeer de vraag.
Naast stroom, is warmte maar ook waterstof op termijn nodig om de stad van energie te voorzien. ,,Niet een van de drie, maar én, én, én", aldus Thijs. Bij de behandeling van de Regionale Energie Strategie constateerden de raadsleden maar weer eens dat Eindhoven afhankelijk is van de regio om aan zijn energievraag te kunnen voldoen. Robin Verleisdonk wilde weten of andere gemeenten wel net als Eindhoven de urgentie van het zoeken naar grootschalige opwekmogelijkheden voor stroom met zonnepanelen en windturbines zien. En of wethouder Thijs de andere gemeenten daarvan maar wil overtuigen. Thijs reageerde terughoudend. ,,Als we dit heel hard gaan roepen kan dat contraproductief zijn.” Ook andere raadsleden waarschuwden om vooral niet als de arrogante stad de kleinere gemeente de les te gaan lezen.
Wethouder Thijs meldde bovendien op vragen dat de oude aardgasleidingen voorlopig zeker niet opgeruimd worden. Die kunnen, bijvoorbeeld in het centrum, nog een belangrijke rol spelen als straks de ontwikkeling van het gebruik van waterstof gaat versnellen. Voorlopig is dat nog geen optie.
Voor de binnenstad kondigde Thijs ook een bodemenergieplan aan. Daarin wordt vastgelegd wat er allemaal in het centrum in de bodem ligt of komt te liggen. De gemeente wil daarover zeggenschap houden bij de vele ontwikkelingen, zoals alle bouwplannen en de vervanging van de rode steentjes.
2 Terrawatt/uur is onzeker
Onder meer VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, D66 en SP hadden zo hun twijfels of de regio wel voldoende alternatieve bronnen vindt om 2 Terrawatt/uur aan stroom op te wekken. Veel is nog onduidelijk in het RES, dat moet beter. Thijs beloofde meer helderheid en concrete mogelijkheden om energie op te wekken in het definitieve RES dat volgend jaar wordt vastgesteld. Op verzoek van onder meer de VVD brengt de wethouder in regionaal verband de vraag in hoe de gemeenteraden betrokken worden bij de opstelling van het definitieve plan. ,,Niet dat we straks voor een voldongen feit worden gesteld", aldus Van Kuilenburg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Analyse
Seizoensrapport | Je vergeet bijna hoe bijzonder het is wat FC Eindhoven opnieuw flikt
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Eindhoven wil zelf miljoenen investeren in warmtenetten
EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven wil miljoenen euro's gaan investeren in de aanleg van warmtenetten, in de oude wijken van de stad. Dat mag niet overgelaten worden aan commerciële partijen, vindt het college van B en W. Betaalbare aansluitingen gaan boven het maken van winst. -
Motorrijder gewond bij botsing met auto op kruispunt in Son en Breugel
SON EN BREUGEL - Een motorrijder is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een botsing in Son en Breugel. Hij was op de kruising van de Bestseweg met de Gentiaanlaan achterop een auto gereden.Son en Breugel -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMVoorbeschouwing
Wat kunnen we in Eindhoven verwachten van CL-finalisten FC Barcelona en VfL Wolfsburg?
FC Barcelona en VfL Wolfsburg kruisen zaterdagmiddag (16.00 uur) in Eindhoven de degens in de finale van de Champions League voor vrouwen. Twee sterke collectieven met heel verschillende speelstijlen. Lees in deze voorbeschouwing waar hun kracht ligt en waarom we zeker op Aitana Bonmati en Alex Popp moeten letten.Eindhoven -
Zonneparken mogen in Eindhoven alleen op braakliggende grond
EINDHOVEN - In Eindhoven is nauwelijks plaats voor zonneparken. Hoogstens in de buurt van snelwegen en Eindhoven Airport en op terreinen die voorlopig braak liggen, zoals de Brainport Industries Campus en Park Forum. En welgeteld één windturbine zou een plek kunnen krijgen bij de A67 in de buurt van hotel Van der Valk Eindhoven.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven