Volledig scherm
Het stadhuis van Eindhoven.

Eindhoven: 30 miljoen voor inhuur extra personeel

EINDHOVEN - Het Eindhovense gemeentebestuur huurde in 2016 voor 30 miljoen euro aan extra personeel in, 8 miljoen euro meer dan was begroot.  

Het Eindhovense gemeentebestuur heeft in 2016 bijna 30 miljoen euro uitgegeven aan de inhuur van zo'n 520 extra personeelsleden. Dat is zo'n 8 miljoen euro meer dan was begroot, zo blijkt uit een overzicht dat het college van B en W aan de gemeenteraad heeft verstuurd.

Dat bedrag is ongeveer even hoog als een jaar eerder: in 2015 was er sprake van een kostenpost van 30,2 miljoen euro. Dat bedrag was toen wel in overeenstemming met de begrotingspost die daar voor was geraamd. Uit het overzicht blijkt dat de kosten voor personeel van buiten in de loop der jaren fors gestegen zijn. 

Kritiek
Vanuit de gemeenteraad is er veel kritiek op de grote hoeveelheid geld die er jaarlijks opgaat aan het inhuren van extra personeel. Met name het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE) en de LPF zetten daar keer op keer vraagtekens bij. De totale personeelskosten in 2016 - inhuur en vaste salarissen bij elkaar opgeteld - bedroegen 157,5 miljoen euro. 

De vraag is nu overigens of het overzicht over 2016 wel compleet is, en of het niet zo is dat de kosten voor personeel dat is ingehuurd voor speciale projecten wel zijn meegeteld. Het zou daarbij gaan om een bedrag van nog eens 8 miljoen euro.

Een van de maatregelen die het Eindhovense college van B en W wil nemen om de financiële problemen te lijf te gaan waar de stad mee kampt, is bezuinigen op het inhuren van personeel. Het voorstel van het college is vaker mensen in te schakelen uit de pool van enkele tientallen ambtenaren die geen werk meer hebben door de gemeentelijke reorganisatie van de afgelopen jaren.

Reorganisatie
Die reorganisatie had tot doel het aantal Eindhovense ambtenaren fors terug te brengen. Uit de cijfers blijkt dat dit maar ten dele gelukt is. In 2016 stonden er - inclusief ingehuurde personeelsleden - iets meer dan 2400 mensen bij de gemeente Eindhoven op de loonlijst. In 2011, toen die reorganisatie ingezet werd, was er sprake van 2000 ambtenaren met een vast dienstverband. Hoeveel mensen er dat jaar werden ingehuurd is niet bekend, wel wat de kosten waren: 21 miljoen euro.  

Dinsdagmiddag en -avond praat de gemeenteraad voor het eerst over de problemen met het budget voor zorg en bijstand. In 2016 was sprake van een overschrijding van 39 miljoen euro. Dit jaar komt er een tekort van 40 miljoen uit de bus rollen als er niet wordt ingegrepen. Dinsdag krijgen de raadsfracties de gelegenheid daar technische vragen over te stellen, volgende week dinsdag volgt het politieke debat daarover. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen