Volledig scherm
Bij de Eindhovense luchthaven is gestart met de herbouw van de nieuwe parkeergarage. Juni 2019 moet het gebouw met 800 parkeerplekken, een ov-terminal én een McDonalds filiaal opgeleverd worden. © Rob Burg

Eindhoven Airport blijft groeien; eind dit jaar opnieuw naar recordhoogte

EINDHOVEN - Eindhoven Airport groeit gestaag door. In de eerste drie maanden van dit jaar noteerde de luchthaven een groei van het aantal passagiers van 12 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017.

 In totaal vlogen 1,2 miljoen reizigers vanaf Eindhoven naar een van de 70 bestemmingen. In 2017 waren dat er 1,1 miljoen.

De stijging is volgens directeur Joost Meijs 'conform de prognoses'. Ook het aantal vliegbewegingen steeg, met 6 procent naar 8200 starts en landingen, 500 meer dan in kwartaal 1 van 2017. ,,Daarmee blijven we binnen de afgesproken aantallen", aldus Meijs. 

Uitwijkvluchten

Eindhoven Airport verwacht voor dit hele jaar een reizigersgroei van 10 procent en komt daarmee uit op 6,2 miljoen passagiers. Het maximum aantal vluchten ligt voor dit jaar op 40.500. ,,Daar blijven we met 39.500 geplande vluchten onder. Het is altijd goed om een marge aan te houden, onder meer voor eventuele uitwijkvluchten." 

Het verschil tussen de groeipercentages van het aantal reizigers en die van de vluchten laat zich volgens de directeur verklaren door de verder gestegen bezettingsgraad van de vliegtuigen én de inzet van grotere toestellen. ,,De Airbus A321 van Wizzair zie je hier bijvoorbeeld steeds vaker." 

Piek

De luchthaven maakt zich op voor de jaarlijks terugkerende piek: de meivakantie is traditioneel de drukste periode van het jaar. Tussen 20 april en 6 mei verwacht Meijs 315.000 reizigers, 15.000 meer dan vorig jaar. 

,,Gelet op de verwachte drukte is het aan te bevelen op tijd een parkeerplekje te reserveren." Volgens Meijs is er voldoende parkeerruimte, ook al wordt de nieuwe parkeergarage met ruim 800 plekken volgend jaar juni pas opgeleverd. Volgende week wordt een tijdelijk terrein aan de Luchthavenweg in gebruik genomen. Dat telt 460 plekken. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven