Volledig scherm
Op de voorgrond het gedeelte van de terminal dat momenteel verbouwd wordt, met links aan het gebouw de nieuwe loopbrug.

Eindhoven Airport blijft sterker groeien dan verwacht

EINDHOVEN - En weer presenteert Eindhoven Airport klinkende cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar noteerde de luchthaven 20 procent meer reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar. 

,,De groei is groter dan voorzien", zegt directeur Joost Meijs. ,,We denken aan het eind van dit jaar uit te komen op 5,3 miljoen passagiers; een toename van 11 procent." Niet alleen de bestemmingen namen toe, maar ook de bezettingsgraad per vliegtuig steeg; naar 144 passagiers. Ook vliegen maatschappijen, vooral Wizzair, vaker met grotere vliegtuigen, zoals de Airbus 321. 

Records
Voor de meivakantie rekent Meijs opnieuw op records. Hij verwacht zo'n 300.000 reizigers in twee weken tijd. 

Een aanzienlijk deel van de reizigers vanaf Eindhoven valt in de categorie 'zakelijk', benadrukt Meijs. ,,Dat zijn er anderhalf miljoen per jaar." Het verwijt dat Eindhoven een vakantieluchthaven is of wordt, is volgens Meijs 'achterhaald'. 

Brainport
Volgens de directeur moet Eindhoven Airport, na 2019, mee kunnen groeien met de ambities van Brainport én met de sterk groeiende markt. ,,Alle statistieken laten zien dat de vraag enorm blijft toenemen", zegt Meijs. ,,Voor het Brabantse bedrijfsleven is de luchthaven heel relevant. Maar die economische meerwaarde moet wel opnieuw gekwantificeerd worden. In hoeverre draagt Airport bij aan het vestigingsklimaat en hoeveel van de vraag willen we hier accommoderen? Om daar antwoord op te krijgen is het nodig dat er op korte termijn een onderzoek wordt gestart. In dat proces moeten álle stakeholders worden betrokken; de partijen die destijds ook aan de Alderstafel zaten." Het ministerie en de provincie moeten volgens hem het voortouw hiertoe nemen. 

Het is volgens de directeur wenselijk en niet meer dan logisch dat een vergelijkbaar overleg zich de komende jaren gaat bezighouden met de toekomst van de luchthaven en de leefbaarheidsproblematiek in de regio. ,,Het zou heel onverstandig zijn als het kabinet hier eenzijdig over zou besluiten." Hij dringt aan op een voortvarende aanpak: de vorige Alderstafel had twee jaar nodig om tot een advies te komen.

Parkeren
Binnen afzienbare tijd gaat Eindhoven Airport met valet parking van start. De reiziger kan zijn auto bij de terminal achterlaten, waarna deze door een medewerker van Airport naar een parkeergarage wordt gereden. Mensen die in de drukke meivakantie zelf hun auto willen parkeren -Airport beschikt over zo'n 6500 plekken- raadt hij aan vooraf te reserveren.

Ondertussen blijft de luchthaven bouwen. Voor de zomer wordt de oplevering verwacht van de nieuwe parkeergarage met OV-terminal en McDonalds-filiaal. Ook wordt de terminal aan de zuidzijde uitgebreid. De eerste verdieping -1500 meter die leegstond- wordt momenteel verbouwd. Er komt onder meer horeca en een loopbrug naar twee nieuwe gates. De uitbreiding moet dit jaar nog klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven