Volledig scherm
Eindhoven Airport © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eindhoven Airport vliegt prognoses weer aan diggelen

EINDHOVEN - En weer moest Eindhoven Airport zijn prognoses bijstellen. Opnieuw groeide de luchthaven in het eerste halfjaar van 2017 sterker dan verwacht; met 32 procent. 

Als de sluiting gedurende twee weken in 2016, vanwege de vernieuwing van de start- en landingsbaan wordt verwerkt in de berekening, is de groei wat lager: 18 procent. 

Directeur Joost Meijs verwacht dat eind dit jaar het aantal passagiers op 5,7 miljoen uitkomt, waar eerder nog werd gerekend op 5,3 miljoen. Ter vergelijking: vorig jaar maakten een miljoen mensen minder gebruik van de Eindhovense luchthaven. 

Ook voor juli en augustus rekent Meijs op een nieuw record voor deze traditioneel drukste maanden van het jaar. ,,Vorig jaar werd het aantal van 1 miljoen passagiers bereikt, dit jaar gaan we uitkomen op 1,1 miljoen." 

Volgens Meijs kan de luchthaven die grote aantallen mensen nog prima handlen, ook al is het wat improviseren na het instorten van de parkeergarage in aanbouw. Een deel van het platform voor de vliegtuigen is vrijgemaakt voor extra parkeerruimte. P3 biedt hier ruimte aan 750 auto's, ongeveer evenveel als de nieuwe parkeergarage zou tellen. 

Reizigersstijging
De stijging van het aantal reizigers heeft logischerwijs te maken met de toename van het aantal bestemmingen en het vaker vliegen op die bestemmingen. In het afgelopen halfjaar werd het pakket uitgebreid met Hurghada (Egypte), Kaunas (Lithouwen), Napels, Niš (Servië), Ohrid (Macedonië), Oujda (Marokko) en Stockholm. Vrijdag maakte Wizzair bovendien bekend vanaf zondag ook op het Bulgaarse Varna te gaan vliegen. 

Naast de bestemmingen steeg ook weer de bezettingsgraad van de vliegtuigen. ,,In het eerste halfjaar van 2017 telde een kist gemiddeld 151 reizigers, tegen 140 in dezelfde periode vorig jaar", aldus Meijs. ,,Dat komt omdat kisten groter worden. Nee, het heeft niets te maken met het verkleinen van de beenruimte." 

Ook het aantal vliegbewegingen stijgt; volgens Meijs binnen de afgesproken limieten. Dit jaar komt het totaal uit op 36.700. ,,Als we de onlangs door Ryanair aangevraagde bestemmingen hadden toegevoegd, waren we ruim bóven die limiet uit gekomen. Dat geldt ook voor aanvragen van andere luchtvaartmaatschappijen; ze willen harder groeien dan wij kunnen invullen."

  1. Werkstraf geëist tegen Eindhovense advocaat voor mishandeling en bedreiging
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen Eindhoven­se advocaat voor mishande­ling en bedreiging

    BREDA - Voor de gewelddadige escalatie van de heimelijke relatie met zijn minnares en bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote is tegen een Eindhovense advocaat een taakstraf van 100 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de advocaat een voorbeeldfunctie en zit de maatschappij niet op zijn agressieve gedrag te wachten. Ze eiste daarom bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een behandeling van zijn temperament als de reclassering dat nodig vindt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven