Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Eindhoven Airport wil station voor lightrail

EINDHOVEN - Schiphol pleit voor de aanleg van een lightrailstation in de nabijheid van Eindhoven Airport. 

Schiphol presenteerde vrijdag zijn actieprogramma met maatregelen om de uitstoot van stikstof op en rond de luchthaven terug te dringen. In het programma van de Royal Schiphol Group -voor 51 procent eigenaar  van Eindhoven Airport- is ook het voornemen opgenomen om de bereikbaarheid met het ov van Eindhoven Airport te verbeteren. Daarbij wordt ingezet op ‘een nieuw railstation’ bij de luchthaven. 

Volgens een woordvoerster van Eindhoven Airport moet daarbij niet gedacht worden aan een treinstation. Een halte voor lightrail behoort volgens de luchthaven wel degelijk tot de mogelijkheden. ,,Van alles dat Eindhoven Airport beter bereikbaar kan maken met het openbaar vervoer, zijn wij voorstander.”

Geen haalbare kaart

Jarenlang stond de aanleg van een treinstation voor Eindhoven Airport hoog op het wensenlijstje van de luchthaven. Eind 2017 werd die hoop de bodem ingeslagen, toen onderzoek uitwees dat een treinstation in Acht geen haalbare kaart bleek. Alleen bij een sterke groei van de luchthaven zou zo’n station gerealiseerd kunnen worden, was de uitkomst van bestuurlijk overleg tussen het Rijk, de provincie en de gemeente Eindhoven. 

Het railstation bij Eindhoven Airport zou deel kunnen uitmaken van een lightrailverbinding tussen Eindhoven en Helmond. Op voorstel van GroenLinks laten beide gemeenten een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van zo'n verbinding, zo is deze en vorige week door beide gemeenteraden besloten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven