Volledig scherm
Links op de voorgrond het (witte) kantoorgebouw en de magazijnruimte daarachter dat Airport wil slopen om het perceel in te kunnen zetten als tijdelijk parkeerterrein. © Ronald Otter

Eindhoven Airport wil tijdelijk parkeerterrein aan Luchthavenweg

EINDHOVEN - Eindhoven Airport heeft plannen om een kantoorgebouw aan de Luchthavenweg 24 en een grote magazijnruimte daarachter, vlakbij de in mei ingestorte parkeergarage in aanbouw, te slopen. Op het vrijkomend terrein van ruim 1 hectare is plek voor 450 geparkeerde auto's. 

Airport kocht het 23 jaar oude pand  begin april voor 5,9 miljoen euro, ook toen al met de bedoeling het perceel als parkeerterrein te kunnen inzetten. 

Door de gedeeltelijke instorting van de nieuwe garage, met ruimte voor 800 auto's, is het plan heel wat urgenter geworden. Door de instorting is Eindhoven Airport 'genoodzaakt om op korte termijn een parkeerfaciliteit te creëren dichtbij de terminal', laat de directie desgevraagd weten. Hierdoor wordt tevens de doorstroming rond de luchthaven verbeterd, aldus de luchthaven. 

Bij de gemeente heeft Airport een vergunning aangevraagd om het perceel voor twee tot drie jaar als parkeerterrein te mogen gebruiken. Of het terrein -met ongeveer eenzelfde capaciteit als het oude P1- ná die periode nog nodig is, weet Airport nog niet. Tegen die tijd zal op P1 hoogstwaarschijnlijk weer geparkeerd kunnen worden, verwacht zij.

Volledig scherm
parkeergebouw luchthavenweg 24 Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Wrevel

Het plan heeft de wrevel opgewekt van Martijn Ament, directeur van Euro Flexoffice. Tot begin dit jaar was hij huurder van het pand op Luchthavenweg 24. Ament, die hier in 2011 een parkeerbedrijf startte, moest daar op last van de gemeente mee stoppen omdat het niet paste in het bestemmingsplan. Ook andere parkeerbedrijven waren om die reden niet welkom. 

Ament startte vervolgens met de verhuur van werkplekken in het pand, mét bijbehorende parkeerplaats. Toen hij begin dit jaar lucht kreeg van de aankoopplannen van Eindhoven Airport, verhuisde het bedrijf naar de overkant. ,,Als de gemeente deze vergunning aan Airport verleent, moeten veel andere bedrijven alsnog vergund worden", vindt Ament. ,,Er zijn nog legio terreinen over rond het vliegveld. Als deze ingezet kunnen worden voor parkeerdoeleinden -ook al is het voor tijdelijk- dan is dat ontlastend voor het hele gebied."

De suggestie dat hij momenteel garen spint bij het instorten van de parkeergarage, wijst hij van de hand: ,,Integendeel, ik heb vanaf eind mei juist veel omzet verloren, omdat mijn entree aan de afgesloten straat nauwelijks te vinden is."

Park & Fly

Een ander parkeerbedrijf op het bedrijventerrein -Park & Fly- juicht het plan juist toe. Niet alleen omdat het de doorstroming rond het vliegveld ten goede komt, maar ook omdat parkeerbedrijven er hun voordeel mee kunnen doen. Directeur Michiel Schat voorziet een precedentwerking: ,,Ik heb met de gemeente nog een varkentje te wassen. We hebben in het verleden een aantal locaties moeten opgeven. Naar mijn mening hebben we daar nog steeds recht op." 

Ook Schat ervaart meer lasten dan lusten van het instorten van de parkeergarage. ,,De doorstroming is weg." 

De gemeente Eindhoven wijst erop dat er nog niet is besloten op de aangevraagde vergunning. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven