Volledig scherm
Verkeersmaatregelen op de Vestdijk in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Eindhoven blijft schaven aan afsluiting Vestdijk

EINDHOVEN - Te lange wachttijd om de parkeergarage onder winkelcentrum Heuvel in Eindhoven uit te rijden? Files op de Tongelresestraat? Het zijn ongewenste effecten van de afsluiting van de Vestdijk die de gemeente aan wil pakken. 

De verkeerslichten op de kruising Ten Hagestraat/Vestdijk zijn aangepast zodat verkeer uit de Heuvel langer groen krijgt en dus sneller weg kan. Mocht dit weekeinde blijken dat dat niet voldoende is, dan kan de afgesloten derde rijstrook weer open gaan. Die is nu dicht om verkeer logisch te laten aansluiten op de Vestdijk. Voor het vele sluipverkeer op de Tongelresestraat heeft de gemeente nog geen oplossing, daar wordt over nagedacht, aldus projectleider Irmo Kaal. 

Maandag evalueert de gemeente alle situaties. Daarna volgen er eventueel nieuwe aanpassingen. 

Tongelresestraat

Volgens buurtbewoner Ties Minnen kun je op de officiële omleidingsroute langs het Eindhovensch Kanaal ‘een kanon afschieten’. Terwijl op datzelfde moment de Tongelresestraat volloopt met verkeer richting Ring. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Verkeersdrukte op de Tongelresestraat in Eindhoven door de afsluiting van de Vestdijk, een foto van buurtbewoners Ties Minnen. © Ties Minnen

,,Dan maken we de lucht op de Vestdijk misschien wel schoon, maar nu staat al dat verkeer hier te ronken. En dat in een drukbevolkte woonwijk”, aldus de bewoner van de Tongelresestraat. Die straat wordt nu veelvuldig gebruikt door 'sluipers' omdat de afsluiting van de Vestdijk bijna waterdicht is. En omdat alternatieve routes via de Raiffeisenstraat en de Tramstraat ook zijn afgedicht door verkeersregelaars. Wie de snelste route richting Eindhoven-noord zoekt, rijdt dan via de Tongelresestraat. 

Volledig scherm
Verkeersmaatregelen op de Vestdijk. © Jean Pierre Reijnen

De Vestdijk krijgt de komende anderhalf jaar meer groen, een tweerichtingsfietspad, meer ruimte voor voetgangers, een aparte busbaan en één rijstrook voor auto’s, richting noorden.De chaotische toestanden rond de Tramstraat lijken nu onder controle te zijn door de inzet van verkeersregelaars.

Volledig scherm
Een verkeersregelaar op de kruising Kanaalstraat-Tramstraat in Eindhoven moet voorkomen dat het een chaos wordt door de afsluiting van de Vestdijk. © Michel Theeuwen

Dit weekeinde gaat de tijdelijke Park & Ride in de Fontys Hogeschool op Genneper Parken open, om bezoekers van buiten de stad een alternatief te bieden.  Borden op de snelwegen geven deze parkeerplaats al aan. 

Volledig scherm
Verkeersmaatregelen op de Vestdijk. © Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven