Volledig scherm
Een bezoeker van een coffeeshop steekt een joint op. © Thinkstock

Eindhoven doet niet mee aan wietexperiment van kabinet

EINDHOVEN - Eindhoven doet niet mee aan de landelijke wietteeltproef van het kabinet. Zodra de opzet in oktober vorig jaar bekend werd, zette burgemeester Jorritsma er al grote vraagtekens bij. Nu zegt hij definitief ‘nee’.

De gemeenteraad wilde eerder juist dat Eindhoven wel zou meedoen, vanuit het idee dat dit tot minder illegale teelt en minder criminele winsten zou leiden. Volgens het kabinet zou de proef vier jaar moeten duren en in 2021 starten. Er mogen maar zes tot tien gemeenten meedoen. Jorritsma denkt dat het effect van de proef hierdoor te klein is en dat zo niet duidelijk wordt of legalisering van wietteelt criminelen de wind uit de zeilen neemt.

Eindhoven staat daar niet alleen in, steeds meer gemeenten haken af. Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden lieten eerder al weten niet mee te willen doen. Vorige maand zei ook Den Haag ‘nee’.

Echt niet

In oktober vorig jaar sprak Jorritsma al zijn twijfels over de proef uit in de gemeenteraad. Vorige maand liet hij weten nog steeds te twijfelen, ook nadat het kabinet veranderingen in de opzet van de proef had doorgevoerd. Nu heeft de burgemeester, na overleg met politie en Justitie en met de Verenigde Coffeeshops Eindhoven (VCE) besloten echt niet mee te doen. Hij legt dit besluit niet voor aan de raad, maar deelt aan de raad mee wat zijn besluit is. ‘Ik realiseer me dat dit besluit haaks staat op het aanbod dat ik het kabinet in oktober 2017 deed om het experiment samen met de partners in Eindhoven vorm te geven.’ Jorritsma deed dit nadat de gemeenteraad op 9 oktober 2017 een motie aannam waarbij bijna alle raadsleden zich uitspraken voor een experiment met legale cannabisteelt. ‘Nu de contouren van het experiment bekend zijn, zie ik geen andere keus dan de inschrijving aan mij voorbij te laten gaan’, schrijft hij nu aan de raad.

Het feit dat het kabinet wil dat het experiment na een aantal jaren eindigt, is ook een probleem, aldus Jorritsma. ‘Als na de evaluatie van het experiment niet wordt overgegaan tot het omzetten van de experimenteerwet naar algemeen geldende wetgeving is het zeer de vraag - los van de wenselijkheid - of de coffeeshops weer terug kunnen naar de illegaliteit aan de achterdeur.’

Straathandel

Jorritsma ziet ook niets in de eis van het kabinet dat, als een gemeente meedoet, ook álle coffeeshops in die gemeente mee moeten doen. Coffeeshops in Eindhoven vinden de regels in het experiment - wat betreft voorraad en de soorten wietproducten - nu nog te streng. En Jorritsma voelt er niet voor om coffeeshops die niet mee willen doen, te sluiten. ,,Inkrimping van de coffeeshopmarkt vind ik niet wenselijk, omdat dit tot straathandel en verstoring van de openbare orde kan leiden.’

Volgens de burgemeester zitten er voor Eindhoven ook financiële en juridische risico’s aan deelname aan het experiment. Meedoen brengt extra inzet van ambtenaren en agenten met zich mee. Het budget van het Rijk - twee miljoen voor alle deelnemende gemeenten - noemt hij te klein.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8865 stemmen